Foto: DELFI Aculiecinieks

"Pirms diviem gadiem es "Skandi Motors" autosalonā iegādājos pilnīgi jaunu "Nissan Qashqai limited edition". Par šo spēkratu samaksāju 27 900 eiro. Toreiz es pat iedomāties nespēju, ka jau pēc dažiem mēnešiem jau nāksies braukt uz autoservisu," portālam "Delfi" raksta Marina.

"No sākuma niķojās elektronika – pogas ap multimediju sistēmas ekrānu uz nospiešanu reaģēja labi ja katru otro reizi. Vēlāk automobilis jau sāka vienkārši noslāpt ceļa vidū. Pusotra gada laikā es 10 reizes (!) remontēju to garantijas ietvaros, četras reizes autoservisā varēju nokļūt tikai uz evakuatora. Turklāt automobilis ir pilnīgi jauns, tikko no salona.

2015. gada aprīlī uzrakstīju iesniegumu "Skandi Motors" ar lūgumu nomainīt automobili vai arī atgriezt samaksāto naudu. Atbilde uz to bija formāla ar atrunu: Automobilis brauc? Brauc. Tātad viss ir kārtībā.

Nākamo iesniegumu uzrakstīju 2016. gada janvārī. Oficiālu atbildi uz to vispār nesaņēmu. Pēc kārtējās ierašanās "Skandi Motors" autoservisā uz evakuatora, pie manis pienāca viens no menedžeriem un piedāvāja satikties ar viņu direktoru.

Es šo piedāvājumu pat nekomentēju. Vienkārši piecēlos un aizgāju.

Pēc tam es viņiem uzrakstīju vēl vienu iesniegumu par defektiem – lobās dekoratīvās apdares materiāls ap pārnesumkārbas vadības sviru, atlīmējušās gumijas blīves durvīs (turklāt pirms gada tās tika mainītas), elektronika turpina niķoties.

Trīs dienas pēc tā saucamajām pārrunām man piezvanīja no Igaunijas centrālā biroja un palūdza viņiem aizsūtīt uz e-pastu pretenziju, kā arī nodublēt šos dokumentus uz Rīgas biroju. Es to arī izdarīju. Un jau atkal oficiālu atbildi vēstules vai e-pasta veidā nesaņēmu.

Vēl pēc nedēļas man piezvanīja sieviete no Igaunijas un paziņoja, ka viņi ir gatavi izdarīt visu, lai nolīdzinātu konfliktu. "Izdarīt visu" – tas ir kārtējo reizi paņemt automobili uz remontu. Uz to man kārtējo reizi nācās atbildēt, ka garantijas ietvaros esmu to remontējusi jau 10 reizes un ka es vairs nevēlos tērēt savu laiku, degvielu un naudu. Lieta tāda, ka remonta laikā "Skandi Motors" dod savu maiņas automobili, tiesa, tikai uz trim dienām. Divos gadījumos remonts bija ilgāks – piecas un septiņas dienas, tātad man bija jāmaksā vēl par maiņas auto īri: aptuveni 100 eiro."

Marina vērsās Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC). Tur viņai atgādināja, ka šāgada janvārī spēkā stājās likums, saskaņā ar kuru pārdevējiem vairs nav jāatgriež nauda par iegādāto preci (to var apmainīt tikai pret tādu pašu). "Atvainojiet! Bet problēmas ar automobili sākās vēl pirms diviem gadiem, kad tāda likuma vēl nebija!" norāda neapmierinātā kliente.

Turklāt mainīt preci uz tādu pašu autodīleris arī negrasās. Savā vēstulē PTAC uzņēmums norāda uz to, ka daudzi norādītie defekti ir saistīti ar braukšanas stilu un nekādi neietekmē iespēju ekspluatēt šo automobili. Marinai laipni atgādināja par to, ka lietotāja rokasgrāmatā ir izsmeļoša informācija par automobiļa dažādu sistēmu darbību.

Portāls "Delfi" vērsās pie "Skandi Motors", lūdzot komentēt šo konfliktu. Autodīleris izteica nožēlu par radušos situāciju un uzsvēra, ka uzņēmums ir izdarījis visu nepieciešamo, ko paredz garantijas remonts, tostarp uz Marinas automobiļa remonta laiku piešķīris maiņas spēkratu.

"Atsevišķi defekti, kurus norādīja klients, tika novērsti uz "Skandi Motors" rēķina. Tomēr daudzas sūdzības bija rezultāts tiem apstākļiem, kādos konkrētais automobilis tika ekspluatēts. Tieši šī iemesla dēļ arī radās domstarpības ar klientu," situāciju skaidro autotirgotājs.

"Arī šobrīd "Skandi Motors" rīcībā nav tehniski pamatota informācija un fakti par automobiļa tehnisko stāvokli un klientes sniegto apgalvojumu pamatotību, jo kliente diemžēl ir atteikusies no vairākkārtējiem uzaicinājumiem veikt automobiļa tehniskā stāvokļa diagnostiku "Skandi Motors" servisa centrā. Pastāvot šādiem apstākļiem, konkrētā situācija nonāk zināmā strupceļā, un nepastāv objektīvs pamats lemt par automobiļa maiņu. Turklāt pie esošās situācijas apstākļiem to neparedz arī ražotāja garantijas noteikumi."

Pēc autodīlera pārstāvju vārdiem, Marinai ir izrādīta pretimnākšana un ir piedāvāti dažādi problēmas risinājuma varianti. "Neskatoties uz to, ka ražotāja garantijas noteikumi neparedz automobiļa maiņu, "Skandi Motors" piedāvāja tādu iespēju, bet ar daļēju piemaksu no klientes puses. Diemžēl kliente šo piedāvājumu noraidīja. Neskatoties uz radušos problēmu, mēs ceram, ka beigu beigās izdosies atrast abpusēji izdevīgu risinājumu, jo "Skandi Motors" ir svarīgs klientu viedoklis par sniegto pakalpojumu kvalitāti."

Kas attiecas uz diagnostiku, tad, pēc Marinas vārdiem, pēdējo reizi tā tika veikta pagājušā gada rudenī, un pēc tam automobilis vēl vairākas reizes pabijis remontā. Un katru reizi viņai automobilis izsniegts ar vārdiem – "tagad gan viss ir kārtībā".

"Pirms jaunā automobiļa iegādes es četrus gadus nobraucu ar iepriekšējās paaudzes "Nissan Qashqai" un NE REIZI nebiju spiesta doties uz garantijas remontu. Problēma ir konkrētajā automobilī, kurš absolūti neatbilst tam, kā reklamēts," apgalvo Marina. "Iesakiet, ko darīt? Varbūt kāds ir saskāries ar tamlīdzīgu problēmu?"

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu – dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!