Foto: Publicitātes foto

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) rīkotajā konkursā jaunajiem un topošajiem velosipēdistiem "Jauno satiksmes dalībnieku forums 2017" augstāko goda pjedestālu atkal ieņēma Baložu vidusskolas komanda. Tituls tika izcīnīts Biķernieku kompleksajā sporta bāzē 24 komandu konkurencē.

Pēc uzvaras reģionos 24 komandas ar Latvijas jaunajiem un topošajiem velosipēdistiem piedalījās Latvijas finālā, starp kurām pirmo vietu ar 685,5 punktiem ieguva "Baložu vidusskola", kura palika nepārspēta vairākās šķēršļu trasēs.

Otrajā vietā ar 638,5 punktiem ierindojās Kuldīgas Alternatīvās sākumskolas komanda ar nosaukumu "Kuldīdznieki". Savukārt trešajā vietā ar 592 punktiem palika Ērģemes pamatskolas komanda "Jautrie pūčulēni", kuras dalībnieki sasniedza augstāko punktu skaitu pirmās palīdzības sniegšanā.

Šogad sacensību formāts tika nedaudz mainīts, un 1. kārta noritēja 32 sacensības, savukārt 2. kārtā norisinājās reģionālie pusfināli, kur 1. līdz 3. vietu ieguvušās komandas, kopā 24, devās uz fināla sacensībām Rīgā.

No labākajām finālistēm – "Baložu vidusskolas" un "Kuldīdzniekiem" – tiks veidota Latvijas jauno velosipēdistu izlase. Uz vietu valsts izlases komandā pretendē četri zēni un četras meitenes. Pēc divām treniņnometnēm tiks noskaidroti labāki no labākajiem, kuri septembrī dosies uz Eiropas finālu Albānijā aizstāvēt pērn izcīnīto Eiropas čempiona titulu.

Šajā gadā CSDD jauno velosipēdistu sacensību pirmajā kārtā noskaidroti uzvarētāji 32 atlases posmos dažādās Latvijas pilsētās un novados. Pirmās kārtas sacensībās piedalījās vairāk kā 2000 bērnu; visvairāk komandu pieteicās Priekuļos – 44.

Sacensību dalībniekiem bija jāatbild uz jautājumiem par ceļu satiksmes noteikumiem un satiksmes drošību, jāprot sniegt pirmā medicīniskā palīdzība, jāpārzina velosipēda uzbūve, kā arī jāveic praktiskā braukšana. Sacensībās var tikt piedāvāti papildus uzdevumi, ar kuriem dalībnieki uzzina tikai sacensību laikā.

Jauno velosipēdistu sacensību pirmās kārtas dalībnieki neslēpa prieku par to, ka šogad varēja iegūt arī velosipēda vadītāja apliecību, ko daudzi skolēni arī izmantoja. "Ar teorētiskajām zināšanām vien nepietiek! Jāmāk arī braukt," stāsta sacensību dalībniece Anda.

Šogad ierasto trīs kārtu vietā sacensības norisināsies četrās kārtās. Pirmā kārta notika Latvijas reģionos no 11. aprīļa līdz 26. maijam. Sākot ar Zemgales pilsētu Dobeli, bet noslēgumā jaunie velosipēdisti sacentās Latgalē, Krāslavā.

Otrā kārta jeb reģionālie pusfināli notika no 3. maija līdz 29. maijam. Tajās piedalījās komandas, kuras ieguva augstāko novērtējumu sava reģiona jeb pirmās kārtas sacensībās. Trešā kārta – Latvijas fināls, kas norisinājās 1. jūnijā. Tajā piedalījās komandas, kuras ieguva augstāko novērtējumu (1. – 3. vieta) sava reģiona jeb otrās kārtas sacensībās.

Un visbeidzot ceturtā kārta Foruma trešās kārtas sacensību 1. un 2. vietas komandu dalībnieki ir kandidāti iekļaušanai Latvijas izlasē, kas piedalīsies Foruma Eiropas Jauno satiksmes dalībnieku sacensībās Albānijā 2017. gada septembrī.

CSDD katru gadu ar īpašām sacensībām jaunajiem velosipēdistiem veicina drošību uz ceļiem. Katrs, kurš ir piedalījies un ieguvis jaunas zināšanas un prasmes, pēc tam var justies daudz pārliecinošāk un drošāk uz ceļiem gan pilsētās, gan ārpus tām. "Jauno satiksmes dalībnieku forumu", lai uzlabotu skolēnu zināšanas un prasmes ceļu satiksmes drošībā, CSDD rīko jau 24. gadu pēc kārtas.

Jauno satiksmes dalībnieku foruma satura izstrādē CSDD sadarbojas ar Valsts izglītības satura centru. Sacensības organizē un vada CSDD, tās finansē OCTA, savukārt Latvijas izlases dalību Foruma trešās kārtas sacensībās nodrošina Latvijas Automoto biedrība (LAMB).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!