Foto: Publicitātes foto
Klasisko auto un to ralliju sezona ir pašā karstumā, un piedalīšanās šajos pasākumos ir īstens piedzīvojums. "Riga Master Workshop" komanda vēlas dalīties personīgajā pieredzē, sniedzot vērtīgus padomus, kā vislabāk izdzīvot sacensību daudzpusīgo garu.

Tuvākais šāds oldtaimeru saiets norisināsies jau šo sestdien un svētdien, 12. un 13.jūlijā, kad sesto reizi dalībniekus pulcēs "Dikļu pils retro rallijs". Savukārt no 8. līdz 9.augstam Somijas pilsētā Lahti notiks FIA organizētais Eiropas vēsturisko auto rallija čempionāts.

Klasisko auto rallijs no ierastā atšķiras ar to, ka svarīgākais tajā ir nevis ātrums, bet gan iespējami korekti pieveikt noteikto disciplīnu. Piemēram, ievērot noteikto vidējo ātrumu un kontrolpunktos būt noteiktajā laikā.

"Sacensības ir trīs svarīgas lietas – pirmkārt, startam gatavs auto, otrkārt, atbilstošs un prasmīgs pilots, un, treškārt, kompetents un zinošs stūrmanis, uz ko paļauties'', norāda "Riga Master Workshop'' īpašnieks Māris Bebris.

Startam gatavs auto

Foto: Publicitātes foto

Ja klasiskais rumaks šovasar vēl nav devies savā pirmajā izbraucienā, tad būtiski ir to sagatavot jaunai sezonai. Jāpārbauda bremžu sistēma, spiediens riepās un autoeļļas un citu šķidrumu līmeņi.

Jānovērtē akumulatora gatavība, jāatjauno smērvielas mezglos un vēlams arī auto apdrošināt. Visus darbus vajadzētu iesāk laicīgi, jo pat mazākā kļūmīte var atlikt auto izbraukumu līdz pat diviem mēnešiem.

Apķērīgs stūrmanis


Foto: Publicitātes foto

Lai arī sākotnēji šķiet, ka svarīgs ir pilots, jāatzīst, ka vēl svarīgāks ir stūrmanis, kas spēs izvest no jebkuras vietas un nesajaukt virzienus. Spējīgs orientēties apkārtnē, ātri un precīzi reaģējošs un atbalsta plecs grūtākos brīžos.

Plānot, plānot un vēlreiz plānot


Foto: Publicitātes foto

Veiksmīgam startam gatavošanās sākas tiklīdz saņemta rallija leģenda – laikus jāizrēķina attālumi un ātrumi. Tāpat iepriekš jāizplāno arī tādas nianses, kur stāvēs hronometri, kartes un citas nepieciešamās lietas, jo "oldtaimeros" nav tik daudz sīklietu novietņu kā modernajos auto.

Galvenais saglabāt vēsu prātu


Foto: Publicitātes foto

Kad auto sagatavots startam, izvēlēts pareizais stūrmanis, sākoties rallijam, galvenais ir saglabāt iekšējo mieru un koncentrēšanās spējas gaidāmajam uzdevumam. Sastrēgumi, caura riepa vai pārkarsis dzinējs pilotam jāuzņem ar vēsu un mierīgu prātu.
Klasisko auto cienītājiem "Riga Master Workshop" aicina atzīmēt savā kalendārā tradicionālo Vroclavas antīko auto ralliju Polijā (Wroclaw 2014 vintage vehicle rally). Šīs sacensības norisināsies laikā no 15. līdz 17. augustam Sļežā, 15 minūšu brauciena attālumā no Vroclavas pilsētas centra. Papildu informācija pieejama Vroclavas rallija interneta mājaslapā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!