Šonedēļ sociālajos tīklos izskanējuši apgalvojumi, ka CSDD ļaujot piekļūt informācijai par visiem transportlīdzekļiem un to tehniskās apskates datiem un ka pēc tam šo informāciju iespējams izmantot pēc saviem ieskatiem, piemēram, to pārdodot.

Diemžēl pausto apgalvojumu autori nav īsti iedziļinājušies Latvijas Republikas likumdošanā, kā arī nav izpratuši iegūstamo datu nozīmi un jēgu, norāda CSDD Sabiedrisko attiecību daļa.

Lai sabiedrība arī turpmāk netiktu lieki maldināta par to, ka datu, kas atrodas transportlīdzekļu un to vadītāju reģistrā, drošība it kā ir apdraudēta, vēlamies atkārtoti atgādināt par CSDD sniegtās informācijas pieejamību un komentēt konkrēto informāciju.

Ceļu satiksmes likuma 14.1 pantā ikviens interesents var atrast informāciju par to, kāda veida informācija ir publiska, un kādai ir ierobežota pieejamība, kā arī uzzināt, kādos veidos dati var tikt izpausti. CSDD jau vairākus gadus piedāvā īpašus veidus informācijas par transportlīdzekli noskaidrošanai izmantojot tādus maksas pakalpojumus kā īsziņa vai telefona zvans. Turklāt šī informācija bez maksas ir pieejama arī CSDD nodaļās un izmantojot pavisam nesen ieviestu jauninājumu – e-pakalpojumus.

Piemēram, nosūtot īsziņu uz maksas numuru, persona var noskaidrot ļoti plašu informāciju par jebkuru transportlīdzekli - marku, izlaiduma (1.reģistrācijas) gadu, krāsu, degvielas tipu, nobraukumu, valsti, no kuras tas ievests Latvijā, īpašnieku skaitu Latvijā, pēdējo un iepriekšējo tehnisko apskašu Latvijā datus, īpašnieka obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas datus, ikgadējās nodevas nomaksas datus, reģistrētos aizliegumus, neapmaksāto sodu par Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu un neapmaksātā soda summu.

Augstāk minētā informācija ir brīvi pieejama ikvienam, turklāt nepieciešamības gadījumā tā pat varētu tikt publicēta par jebkuru transportlīdzekli, protams, neatklājot tā īpašnieka personas datus. Tātad – jebkurš var legāli saņemt visu informāciju par datiem, ko likumā noteiktā kārtībā izsniedz CSDD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!