Foto: Publicitātes foto

Pa Latvijas ceļiem pārvietojas 32 177 Jāņi un 4 974 Līgas. Viņu iecienītākais transportlīdzeklis ir vieglā automašīna. Tomēr, ja Līgo naktī vēlaties doties izbraucienā pa ūdeņiem, tad kā potenciālos laiviniekus ar atbilstošu vadītāja apliecību iespējams uzrunāt 940 Jāņus un 33 Līgas. Pozitīvi, ka ar katru gadu Līgas un Jāņi kļūst arvien prātīgāki, ievērojami samazinot savu pārkāpumu skaitu, liecina no Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Transportlīdzekļu un to vadītāju reģistra datiem apkopotā informācija.

Kopš pērnā gada Līgo svētkiem Jāņi ceļu satiksmes noteikumus pamanījušies pārkāpt 4 544 reizes, savukārt Līgām fiksēts krietni vien mazāks rādītājs – 218 pārkāpumi. Jāpiebilst, ka pēdējo trīs gadu laikā Jāņu un Līgu vidū ievērojami samazinājies reģistrēto pārkāpumu skaits. Salīdzinājumam – laikā no 2009. līdz 2010. gada Līgo svētkiem Jāņi bija paspējuši izdarīt 5 444, savukārt Līgas 312 pārkāpumus.

Jāņi uz svētku svinībām varēs doties ar braucamrīku no samērā plaša klāsta – viņu īpašumā ir reģistrēti 36 701 transportlīdzekļi, tai skaitā arī 101 kvadracikls un 4 tricikli. Līgas šajā jomā ir daudz pieticīgākas, viņām ir vairāk nekā desmit reižu mazāks autoparks – 2 675 transportlīdzekļi. Tiesa gan, vismaz 712 Jāņiem šogad uz svinībām būs jādodas kājām vai "jāuzsēžas kādam uz astes", jo pērn viņi pieķerti pie stūres reibumā un palikuši bez vadītāja apliecības. Turpretim Līgas bijušas daudz prātīgākas, un tikai piecas no viņām šajos svētkos būs nepieciešams meklēt kādu atsaucīgu autovadītāju.

Dodoties uz svinībām, arī pašiem svētku gaviļniekiem jābūt uzmanīgiem, lai nesabojātu svētkus ar kādu neapdomīgu soli. Pērnajos Saulgriežos par dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem aizturēti 40 Jāņi un trīs Līgas.

CSDD un Valsts policija brīdina, ka Līgo svētku laikā tiks palielināts reidu skaits uz visiem Latvijas ceļiem un autovadītāji par braukšanu dzērumā tiks stingri sodīti. Tāpēc pat viskarstasinīgākie svinētāji tiek aicināti nepārvērtēt savas spējas un nesēsties pie stūres reibumā, bet tā vietā pilnvērtīgi izbaudīt svinības draugu lokā.

CSDD kopā ar partneriem šogad īsteno arī satiksmes drošības kampaņu pret braukšanu reibumā "Ja dzer, tad nebrauc!", kuras mērķis ir samazināt to transportlīdzekļu vadītāju skaitu, kuri pie stūres sēžas alkohola reibumā, un Līgo svētkus nosvinēt bez bojā gājušajiem. Kampaņas ietvaros ikviens tiek aicināts aizdomāties par atbildību pret savu un apkārtējo dzīvību, atgādinot, ka, braucot reibumā, tu faktiski riskē ar savu un apkārtējo dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!