Četras nedēļas Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Biķernieku trasē norisinājās drošas ziemas braukšanas bezmaksas konsultācijas; februārī tās uzsāktas arī Rēzeknē, Gulbenē un Valmierā. Līdz šim nodarbībās piedalījušies gandrīz pusotrs tūkstotis autovadītāju ar saviem spēkratiem. Lielāka atsaucība bijusi no stiprā dzimuma pārstāvjiem (63%), bet aktīvas konsultāciju apmeklētājas ir arī sievietes (37%).

Konsultācijās autovadītājiem tiek skaidroti drošas braukšanas pamati, veidota izpratne par bremzēšanas ceļa garumu, tā ietekmējošiem faktoriem ziemas apstākļos, par šķēršļu apbraukšanu un par to, kā izvairīties no sadursmes, ja bremzēšanas ceļš ir nepietiekams. Tāpat interesentiem individuāli tiek sniegti skaidrojumi par auto riepu stāvokli, to izvēli atbilstoši ikdienas braukšanas stilam.

Vienlaikus ar konsultācijām tiek veikts arī pētījums par automobiļu riepu stāvokli. Biķernieku trase drošas braukšanas eksperts Normunds Lagzdiņš stāsta: "Satraucošs ir mūsu pētījumā atklātais fakts, ka 10% automašīnās riepu protektora dziļums ir 4 mm un mazāks, turklāt bieži vien šo spēkratu riepu vecums pārsniedz 10 gadus. Ar šādām riepām apbraukt šķērsli praktiski nevar, turklāt bremzēšanas ceļš pie ātruma 50 km/h uz slidena seguma ir vairāk nekā 100 metri."

Ziemas drošas braukšanas konsultācijas dalībnieki sociālajos tīklos atzinīgi novērtējuši Biķernieku trases piedāvātās konsultācijas, piemēram, Andrejs izsaka pateicību "par sagādāto iespēju atsvaidzināt braukšanas iemaņas ziemas laikā", uzsverot, ka "pirms konsultācijas pat nezināju par bremzēšanas sistēmas ABS priekšrocībām un kā pareizi to pielietot avārijas situācijās".

Nākamajā ziemā CSDD drošas ziemas braukšanas bezmaksas konsultācijas plāno turpināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!