Foto: Shutterstock
Divas trešdaļas no automašīnām var kļūt par vieglu mērķi potenciālajiem zagļiem, liecina SIA "Autonams" veiktais pētījums gada un trīs mēnešu ilgumā, pārbaudot 3339 riska grupas automobiļus.

Šī gada pirmajā pusgadā tika nozagtas 495 automašīnas 3,8 miljonu eiro vērtībā, kas ir 10% pieaugums salīdzinot ar 2014. gada tādu pašu periodu. Lai arī automašīnas, kas ražotas līdz 2005. gadam, tika nozagtas par 17 vairāk, kā līdz 10 gadus vecas automašīnas, naudas izteiksmē jaunāku auto zādzības ir daudzkārt lielāks zaudējums, veidojot 3,4 miljonu eiro zaudējumus pirmajā pusgadā, kur automašīnas vecākas par 2005. gadu veidoja 407 tūkstoš eiro zaudējumus.

"Mūsu pētījums uzrāda – jo jaunāka ir automašīna, jo lielāks to īpatsvars, kas aprīkotas tikai ar oriģinālajām rūpnīcas sistēmām, taču 2006. līdz 2008. gada mašīnām ir lielākais īpatsvars starp tām, kas braukā tikai ar rūpnīcas iekārtām un bez signalizācijas," skaidro Edvīns Panders, "Autonams" valdes loceklis. "Tā cēlonis ir apstāklī, ka milzīga šīs grupas daļa ir ievesta no Eiropas valstīm, pamatā Vācijas, kur drošības prasību principā nav nekādu. Sekas ir redzamas nozagto auto skaitā. Salīdzinot ar 2014. gada pirmo pusgadu, tas ir audzis par 18%."

Turpretim šī gada pirmajā pusē pozitīva tendence ir vērojama spoguļu zādzībās. 2015. gada pirmajos sešos mēnešos ir nozagti spoguļi 1056 automašīnām, kas ir par 46% mazāk, salīdzinot ar 2014. gada pirmo pusgadu. 2015. gada pirmajā pusē no visiem apzagtajiem auto piecas populārākās markas aizņēma 82,6%, taču TOP 10 populārākās apzagtās markas sastādīja milzīgus 92,6%.

Kā ierasts, ar lielu pārsvaru topa augšgalā atrodas BMW markas automobiļi ar 373 apzagtām automašīnām, kam seko "Mercedes-Benz" (178), "Volvo" (129) un "Audi" (113), un apzagtāko auto TOP 5 noslēdz "Lexus" ar 79 apzagtām automašīnām.

"Ir patīkami redzēt tendenču uzlabošanos pirmajā pusgadā, nozagto spoguļu skaitam samazinoties, taču tas nebūt nenozīmē, ka par zādzībām var neuztraukties, tās ir, un ar tām ir jāturpina cīnīties. Turpinot iesākto darbu un palielinot marķēto spoguļu skaitu, zādzību skaitu ir iespējams turpināt samazināt," uzskata Panders.

ir ilgstoša sadarbība ar Valsts policiju, un visi marķētie transportlīdzekļi nonāk policijas datubāzēs, kas ļauj viegli un ātri identificēt to izcelsmi pārbaužu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!