Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai mazinātu gaisa piesārņojumu, tādas Eiropas valstu galvaspilsētas kā Parīze, Madride un Atēnas vienojušās aizliegt iebraukt automobiļiem, kas aprīkoti ar dīzeļdzinēju, šāda norma stāsies spēkā līdz 2025. gadam un tā tika pieņemta C40 sammitā, kur 40 dažādas pilsētas diskutēja par klimatiskajām izmaiņām.

Pagaidām gan minēto Eiropas pilsētu mēri nav precizējuši, kā tieši šis dīzeļdzinēju automobiļu aizliegums izpaudīsies un kad precīzi tas stāsies spēkā. Kā šajā sammitā atzina Apvienoto Nāciju pārstāve, tad dīzeļdzinēju izplūdes gāzes ir viens no vislielākajiem kaitniekiem cilvēku veselībai un ietekmē arī globālo sasilšanu.

Pētījumi liecina, ka ap trim miljoniem cilvēku katru gadu priekšlaicīgi mirst gaisa piesārņojuma dēļ, pie kā daļēji vainīgi ir arī ar dīzeļdzinējiem aprīkotie automobiļi, kuru izplūdes gāzēs ir īpaši daudz slāpekļa dioksīda.

Savukārt Atēnu mērs šajā sammitā paziņoja, ka ar dīzeļdzinēju aprīkoto automobiļu aizliegums ir tikai pirmais solis pilnīgam transportlīdzekļu liegumam pilsētā un tas ļaušot arī attīstīt sabiedriskā transporta pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!