Foto: Publicitātes foto
2.novembrī Latvijā prezentāciju piedzīvos jaunākā Džeimsa Bonda filma "Operācija "Skyfall"". Ik reizi līdz ar jaunu misiju slepenais aģents saņem arī modernāko bruņojumu - pārdabisku tehnoloģiju komplektu, kurā bieži ietilpst arī superauto.

Portāls "Delfi" iepazīstina ar Džeimsa Bonda ievērojamākajām automašīnām. Kopš pirmās filmas uzņemšanas 1962. gadā, britu aģents oficiālo 23 filmu laikā (uzņemtas vēl trīs ar pārējām nesaistītas filmas) pārvietojies ar aptuveni 80 auto jeb vidēji vairāk kā trim katrā filmā.

Aģents 007, filmas atbalstītāju naudas iedvesmots, visbiežāk izvēlējies "Aston Martin" un citu "Ford" korporācijas zīmolu auto. Deviņdesmitajos gados uzņemtajās filmās viņa varonis vada arī trīs "BMW" braucamrīkus, bet 1977. un 1981. gadā Bonds iesēžas sportiskajās "Lotus" automašīnās.

Kariķētais kabriolets


Foto: Publicitātes foto

Pašā pirmajā Džeimsa Bonda filmā "Doktors Nē", kas uzņemta 1962. gadā, slepenais aģents vēl nebija ekipēts ar tehnoloģiju brīnumiem. Tostarp viņa auto bija visai parasts debeszils kabriolets "Sunbeam Alpine".

Filmas veidotāji šajā Jamaikā uzņemtajā filmā centās parādīt Bonda profesionālās braukšanas iemaņas, ne pašu auto. To, cik niecīga uzmanība pirmajā filmā tika pievērsta automašīnai, apliecina arī tas, ka to filmēšanas vajadzībām īrēja no kāda vietējā jamaikieša.

Vienlaikus nevar teikt, ka auto palika pavisam neievērots. To vēlāk, parodējot Bonda filmas, izmantoja komēdijseriāla “Ķeriet Smārtu” veidotāji, savam aģentam 86 piešķirot rozā “Sunbeam Alpine”.

Pats populārākais


Foto: Publicitātes foto

Iznākot otrajai filmai par Lielbritānijas slepeno aģentu – “Zelta pirksts” , līdz ar dažādām citām brīnumainām tehnoloģijām, Šona Konerija spēlētais varonis saņēma “Aston Martin DB5”. Viņš to pārmantoja arī nākamajā filmā “Zibenslode”. Mašīna bija aprīkota ar tam laikam neiedomājamām tehnoloģijām, piemēram, radaru, automātiskajiem šaujamieročiem, slidenas eļļas izlējēju, ložu necauršaujamu barjeru un iespēju katapultēt pasažieri.

“Aston Martin DB5” pēc šīs filmas kļuva ne tikai par vienu no zīmīgākajiem auto kino vēsturē bet ieguvusi slavu kā viena no pasaulē atpazīstamākajām mašīnām. Konkrētais “Aton Martin” modelis izmantots vēl vairākās filmās, tostarp pagājušā gadsimta 90. gados un pat jaunākajā filmā “Operācija “Skyfall””. Pēdējos gados gan filmās izmantotie “DB5” vairs netiek aprīkoti ar brīnumainām tehnoloģijām, bet pilda vairāk dekoratīvu funkciju tajos sižeta brīžos, kad nenotiek pakaļdzīšanās.

Pirmās filmas vajadzībām tika uzbūvēti divi auto eksemplāri. Viens no tiem aprīkots ar bruņojuma mulāžām, bet otrs bijis bez. Bez ieročiem esošais auto atradies kādā privātkolekcijā Floridā, ASV, līdz 1997. gadā nozagts. Līdz pat šim brīdim nav zināma auto atrašanās vieta.


Divriteņu mustangs


Foto: Publicitātes foto

Lai gan arī turpmākajās divās filmās - “Viņas majestātes slepenajā dienestā” un “Dimanti ir mūžīgi” vairākkārt epizodiski parādās “Aston Martin” zīmola auto, vismaz otrajā no tām galvenais riteņotais varonis tomēr ir kāds cits auto.

Bonds ar dimantu kontrobandistes Tifānijas Keisas “Ford Mustang Match 1” pamanās iekļūt nepatikšanās, kā rezultātā ir spiests bēgt no Lasvegasas policistiem. Viņam, protams, izdodas paglābties, ievedot vajātājus strupceļā. Viņš pats no tā izkļūst pa šauru izeju, kurā muskuļauto brauc tikai uz diviem riteņiem.

Zemūdens 'Lotus'


Foto: Publicitātes foto
Viena no tehnoloģiski visattīstītākajām automašīnām M16 dienesta aģentam 007 tika piešķirta 1977. gada filmā "Spiegs, kurš mani mīlēja". Tajā Džeimss Bonds darīja ko līdz tam neiedomājamu - ar savu "Lotus Esprit S1" iebrauca ūdenī, kur auto transformējās zemūdenē. Tādējādi viņš viegli sasniedza sava ienaidnieka zemūdens mītni.

Lotus Esprit

Automašīna turklāt bija aprīkota ar zeme-gaiss tipa raķetēm, kas Rodžera Mūra varonim palīdzēja tikt galā ar ienaidnieka helikopteri. Auto bija arī torpēdas.

Modernais slēpju vedējs


Foto: Publicitātes foto

Filmā "Tikai tavās acīs" parādās pat divi "Lotos Esprit Turbo" modeļi. Pirmo no tām centās nozagt slepenā aģenta ienaidnieka rokaspuisis, taču auto nostrādāja pašiznīcināšanās mehānisms, kā rezultātā auto iet bojā kopā ar garnadzi.

Kā jau tas Bonda filmās mēdz notikt, M16 rīcībā vienmēr ir vēl virkne rezerves tehnoloģiju. Tā arī šoreiz Džeimss no tehnoloģiju brīnumdara Q saņēma jaunu "Esprit Turbo". Atšķirībā no pirmā, otrais visā filmas laikā tā arī neuzsprāgst, turklāt neveic arī nekādas citas ievērības cienīgas darbības.

Lotus Esprit Turbo
Vienīgā vērā ņemamā modifikācija, kas turklāt ir arī visai labi pamanāma, ir slēpju turētājs uz auto jumta aizmugurējās daļas.

Apjumtais kabriolets

Foto: Publicitātes foto

Atšķirībā no pieminētās "Lotos Esprit Turbo" modifikācijas, uz kura slēpes tika vadātas, 1987. gada filmā "Dzīvās ugunis" bondmobīlis "Aston Martin V8 Volante" pats bija aprīkots ar slēpēm. Tāpat automašīnā bija noslēpti lāzeri, raķešu palaidējs, vadāmo raķešu sistēma un tam bija necauršaujams stikls.

Auto eksperti šo Bonda filmu uzskata par nedaudz mulsinošu, jo par "Volante" autoražotājs tradicionāli dēvē kabrioletus. Filmas sākumā tas patiešām ir auto bez jumta, taču pēc tam, kad Q to ir aprīkojis ar saviem tehnoloģiskajiem sasniegumiem, tas jau kļuvis par auto ar nesalokāmu cieto jumtu.

Timotija Daltona varonis bija arī pēdējais, kurš brauca ar "Aston Martin" pirms "BMW" izteica filmas veidotājiem vēl izdevīgāku darījumu.


Neuzkrītošais 'BMW'


Foto: Publicitātes foto

Līdz ar Pīrsu Brosnanu galvenajā lomā, Džeimsa Bonda filmā ienāca arī "BMW" markas auto, par kuru reklamēšanu filmas veidotāji vien saņēma milzīgas naudas summas. 1995. gada filmā "Zeltacs" viens no Bonda auto ir "BMW Z3".

Lai gan Q to ir aprīkojis ar tādām standarta iekārtām kā radars un pašiznīcināšanās poga, auto nebūt nav filmas centrālais braucamrīks.

Par tādu kļūst jau pieminētais "Aston Martin DB5", kas uz doto brīdi jau uzskatāms par retro auto. No tā ir pazudis viss reiz tik slavenais bruņojums, bet tā vietā cimdu nodalījuma parādījusies saldētava šampanietim un iebūvēts balss pasts.

Bruņotais limuzīns


Foto: Publicitātes foto

Arī 1997. gada filmā "Rītdiena nekad nepienāks" tika izmantots gan tradicionālais "DB5", gan "BMW" markas auto, kas šoreiz gan ieguva ievērojami lielāku filmēšanās laiku kā tā priekšgājējs.

Lai gan filmā izmantotajam "BMW 750iL" ir 12 cilindru motors, tā tiek uzskatīta par vienu no garlaicīgākajām Lielbritānijas slepenā aģenta automašīnām. Tam par pamatu ir Rietumvalstu stereotips, ka lielie "BMW" limuzīni ir paredzēti vecāka gadagājuma bagātnieku vizināšanai.

Vienlaikus "750iL" ir arī viena no vislabāk aprīkotajām mašīnām bondiādes vēsturē. Auto jumtā iebūvēts raķešu palaidējs, tai ir asaru gāzes izpūtējs un autoriepu dzelksnīšu izmešanas iespēja bet dekoratīvo "BMW" logo iespējams izmantot virvju griešanai. Turklāt braucamrīku iespējams kontrolēt ar speciāla telefona palīdzību, ko pats Bonds filmā pamanās darīt pat atrodoties uz grīdas auto aizmugurē. Šīs iespējas pakaļdzīšanās ainu pa daudzstāvu autostāvvietu padara par vienu no iespaidīgākajām 007 vēsturē.

Filmas uzņemšanas laikā esot iznīcināti piecpadsmit "BMW 750iL". Arī filmā sižetiski Bonds auto iznīcina, ar telefona-pults palīdzību tam liekot nolēkt no ēkas.


Sazāģētais superauto


Foto: Publicitātes foto

Pēdējā "BMW" parādīšanās bija 1999. gada filmā "Ar pasauli nepietiek". Līdzīgi kā iepriekšējā, arī šajā filmā Pīrsa Brosnana varonis savu superauto - "BMW Z8" var vadīt no attāluma. Auto ierasti aprīkots ar raķešu palaišanas iekārtām, titāna bruņām un oriģinālu lāzera iekārtu sarunu noklausīšanai no tuvējām ēkām.

Bruņotais sporta auto gan ņem nelabu galu, kad Azerbaidžānā ar ripzāģiem aprīkots helikopters to sazāģē uz pusēm. Skeptiķi gan norāda, ka ar titāna bruņām segto automašīnu dzīvē tik viegli sazāģēt nebūtu iespējams.



Neredzamais raķešu šāvējs


Foto: Publicitātes foto
Līdz ar bondiādes 2002. gada filmu "Mirsti citu dienu", tajā atgriežas "Aston Martin" markas auto. "Vanquish" modelis ir viens no bagātīgāk ekipētajiem Q laboratorijas darbiem. Līdzīgi kā pirmajam "DB5", arī šim ir uzstādīti katapultējami sēdekļi Taču pārējais aprīkojums pat no mūsdienu skatījuma joprojām ir tāla fantastika.

Piemēram, uz "Vanquish" motora pārsega uzstādītie automātiskie ieroči paši ir spējīgi meklēt mērķi, lai ar to nebūtu lieki aizņemts auto vadītājs. Vēl radiatorā paslēpts raķešu palaidējs, taču pati fenomenālākā auto īpašība ir spēja uz tā virsmas attēlot otrā auto pusē esošo, tādējādi pašu transportlīdzekli padarot gandrīz neredzamu. Filmā lieti noderēja arī no riepām izšaujami asmeņi, kas radžu vietā kalpoja auto saķerei ar gludo ledu pa kuru notika savstarpēja pakaļdzīšanās

Nopietnais sporta limuzīns


Foto: Publicitātes foto

Tikai četrus gadus vēlāk filmā "Kazino "Royale"" bija redzamas divas debijas - Džeimsa Bonda tēlā iejutās skarbais blondīns Daniels Kreigs, bet viņa garāžā ienāca "Aston Martin" jaunākais flagmanis "DBS".

Lai gan tajā arī paslēpts ne mazums tehnoloģisku brīnumu, filmā tie izmantoti maz. Tam par iemeslu ir jaunais filmas veidotāju uzstādījums, Bondu padarīt nopietnāku un skarbāku, kam nepiedien futūristisku tehnoloģiju izrāde. Tā vietā ir nopietns Bonds un respektabls auto.

Filmas nepieciešamībai tā galvenais aprīkojums bija cimdu nodalījumā paslēptais medicīniskais palīdzības komplekts ar defibrilatoru, kā arī speciāli nodalījumi ieroču glabāšanai.

2008. gada "Mierinājuma kvants" veidotāji jau pirms filmas pirmizrādes piesaistīja uzmanību, paziņojot, ka filmēšanas laikā neplānoti ir iznīcināts viens no 262 000 ASV dolāru vērtajiem "Aston Martin DBS".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!