Foto: Publicitātes foto

Pērn Latvijā tika pārdots 491 jauns "Volvo" kravas automobilis jeb 36,7% no visiem pārdotajiem smagajiem komerctransportlīdzekļiem virs 16 tonnām, "Volvo Trucks Latvija" preses konferencē informēja uzņēmuma "Volvo Group Trucks Latvija" rīkotājdirektors Emils Junsons.

Otrdien, 22. maijā, sporta kompleksā "333" notikušajā preses konferencē "Volvo Trucks Latvija" iepazīstināja ar "Volvo Group Trucks Latvija" biznesa rādītājiem. Uzņēmuma tirgus daļa kopš 2016. gada ir saglabājusies nemainīga, bet grupas pārdošanas rādītāji ir auguši par 16%, sasniedzot rentabilitāti 811 miljardu zviedru kronu apmērā (78 miljardi eiro).

Emils Junsons, kurš kopš šī gada maija ir "Volvo Group Trucks Latvija" rīkotājdirektors, uzsvēra to, ka Baltijas jūras reģiona tirgus, kurā ietilpst Latvija, Igaunija, Polija, Lietuva, Ukraina un Baltkrievija, ir lielākais tirgus "Volvo" zīmola kravas automobiļiem Eiropā – pērn šeit tika piegādātas vairāk nekā 8000 automašīnas.

Savukārt "Volvo Grupā" ietilpstošajiem "Renault" markas kravas automobiļiem Baltijas jūras tirgus ir ceturtais lielākais Eiropā, taču jaunajiem "Renault" smagā komerctransporta modeļiem ir potenciāls arvien palielināt savu tirgus daļu šajās valstīs. Junsons par piemēru minēja Poliju, kur novērojama arvien lielāka klientu interese par "Renault" kravas automašīnām. Latvijas tirgus ir daudzveidīgs, ar lielu konkurenci un plašu klientu spektru – no uzņēmumiem ar nelieliem autoparkiem, līdz milzīgām flotēm. Zīmīgi, ka viena no lielākajām kravas auto flotēm Eiropā atrodas tieši Latvijā.

"Volvo Trucks" automobiļos pieejamas inovatīvas tehnoloģijas, kas atvieglo darba paveikšanu un uzlabo autovadītāja komfortu. Piemēram, pazeminātie pārnesumi, kas pieejami "Volvo" automobiļos, paredzēti lielu kravu pārvadāšanai īpaši smagos apstākļos. Tie nodrošina vienmērīgu braukšanas uzsākšanu, īpaši lēnu – 0,2-5 km/st. braukšanas ātrumu, samazinātu sajūga nodilumu, kā arī iespēju vest kravas ar masu līdz pat 325 tonnām.

Bet dinamiskā stūres sistēma "Volvo Dynamic Steering" ir "Volvo Trucks" patentēta tehnoloģija, kas apvieno hidraulisko un elektrisko stūres pastiprinātāju. Stūrei ir maināms griezes moments, lai izlīdzinātu netīšas stūres kustības vai papildinātu stūrēšanas spēku. Tas uzlabo gan satiksmes drošību, jo kravas automobilis ir daudz vieglāk savaldāms pēkšņa riepas bojājuma gadījumā, gan arī ievērojami uzlabo automobiļa komfortu.

"Volvo Trucks" ir arī pirmais ražotājs, kas uzstādījis automatizētu dubultā sajūga transmisiju kravas automašīnā. Tādējādi tiek nodrošināts nepārtraukts griezes moments, saglabājot saķeri, kas ir ļoti nozīmīgi slidena ceļa seguma apstākļos. Šādi tiek uzlabota automobiļa veiktspēja un samazināts pārnesumkārbas nodilums un degvielas patēriņš.

Lai pārliecinātos par šo tehnoloģiju darbību, testa braucieniem "333" trasē tika piedāvāts daudzveidīgs kravas automobiļu klāsts – "Volvo FH" kokvedējs ar pazeminātajiem ātrumiem, "Volvo FM" atkritumu savākšanas mašīna, divi "Volvo FH" automobiļi ar puspiekabēm, kas tiks izmantoti autovadītāju sacensībās "Volvo Trucks Driver Challenge 2018", kā arī Latvijas simtgades "LV100" dizaina sērijas "Renault T" un "Volvo FH" modelis.

Svinot Latvijas 100. gadadienu, "Volvo Truck Latvija" arī prezentēja īpašu dizaina sēriju "LV100" "Volvo FH" un "Renault T-series" modeļiem. Šīs jubilejas automašīnas pieejamas ierobežotā skaitā, un tām raksturīgs atšķirīgs virsbūves krāsojums un bagātīgs papildaprīkojums.

Par nozīmīgu tradīciju kravas auto vadītājiem jau vairāku gadu garumā kļuvušas autovadītāju sacensības "Volvo Trucks Driver Challenge". Sacensību mērķis ir izcelt autovadītāju un uzsvērt pieredzējuša un zinoša autovadītāja svarīgumu. "Volvo Trucks Driver Challenge" norisināsies no 29. maija līdz 28. jūnijam, kad autovadītāji kvalifikācijas braucienos sacentīsies par iespēju iekļūt Latvijas finālā. Latvijas sacensību uzvarētājam septembrī būs unikāla iespēja piedalīties pasaules finālā. Sacensībās varēs piedalīties 200 dalībnieki, kuri kvalificēsies braucieniem, veicot teorētisko zināšanu pārbaudi.

Braucieni notiks ar divām identiskām "Volvo FH" kravas automašīnām ar 500 ZS jaudu, nepārtrauktas vilkmes pārnesumkārbu un "Volvo" dinamisko stūres sistēmu. Automašīnas aprīkotas ar "Schmitz" puspiekabēm, un to masa sasniegs 40 tonnas. Sacensību braucieni norisināsies pa koplietošanas ceļiem izveidotajā maršrutā 24 km garumā, bet Latvijas finālā pa divas reizes garāku maršrutu.

Sacensībās aicināts piedalīties ikviens autovadītājs, neskatoties uz to, ar kādas markas kravas automobili brauc ikdienā. Jābūt derīgai CE kategorijas autovadītāja apliecībai un digitālā tahogrāfa kartei.

"The Drivers' Fuel Challenge" sacensības Latvijā norisinās kopš 2012. gada, taču starptautiskā mērogā tās notiek jau kopš 2009. gada. 2016. gada "Volvo Trucks" autovadītāju sacensībās savas braukšanas prasmes pārbaudīja gandrīz 200 pieredzējuši kravas automašīnu vadītāji, bet visos iepriekšējos gados kopā – gandrīz 900.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!