Foto: Publicitātes foto
Pirms 40 gadiem – 1977. gadā – ar Latvijā ražotajiem mikroautobusiem "RAF 2203" notika autoizmēģinājuma brauciens "No okeāna līdz okeānam". Par godu šīs ekspedīcijas 40 gadu jubilejai un Latvijas Antīko automobiļu kluba 45 gadu jubilejai, šogad leģendārā ekspedīcija līdz Vladivostokai tiks atkārtota.

1977. gada maija beigās no Liepājas uz Vladivostoku devās trīs mikroautobusi "RAF 2203" autovadītāja izmēģinātāja Valda Branta vadībā. Braucienā piedalījās arī Rīgas kinostudijas dokumentālo filmu radošā komanda, divi žurnālisti un ārsts.

Atzīmējot šī notikuma 40 .gadadienu, 2017. gada maijā AAK plāno atkārtot šo braucienu, ar trim restaurētiem "RAF 2203" mikroautobusiem veicot šo pašu maršrutu.

Jubilejas autoekspedīcijas starts plānots 28. maijā Rīgā no Motormuzeja un Jelgavas. Ceļš līdz Vladivostokai ir aptuveni 11 000 kilometru pa maršrutu: Rīga - Jelgava - Sanktpēterburga - Maskava - Ņižņijnovgoroda - Kazaņa - Naberežnije Čelni - Ufa - Čeļabinska - Petropavlovska - Omska - Novosibirska - Irkutska - Baikaļska - Ulan Ude - Čita, Habarovska - Vladivostoka.

Autoekspedīcijā, tāpat kā 1977. gadā, plāno doties trīs mikroautobusi RAF sešu līdz deviņu cilvēku sastāvā. Visi autoekspedīcijas dalībnieki, kas pašreiz gatavojas šim pasākumam, ir AAK biedri. Ekspedīciju ir apdrošinājusi sabiedrība "Ergo".

Atšķirībā no 1977. gada, kad daļu maršruta mašīnas bija spiestas veikt uz dzelzceļa vagonu platformām, 2017. gadā plānots pašiem nobraukt visu ceļu .

Autoekspedīcijas mērķis ir vēlme parādīt, ka, par spīti tam, ka Latvijā pašlaik vairs nav lielu autobūvniecības uzņēmumu, mums ir lieliski inženieri, restauratori un fantastisks cilvēcisko attiecību un entuziasma potenciāls, arī viens no labākajiem motormuzejiem Eiropā – Rīgas Motormuzejs. Tāpat arī kontaktu dibināšana ar AAK radniecīgiem veidojumiem Krievijā un latviešu diasporas apmeklējumi Sibīrijā.

Atgādinām, ka pēdējie RAF mikroautobusi tika izgatavoti 1997. gadā, bet 1998. gadā RAF rūpnīca savu darbību pārtrauca.

Latvijas Antīko automobiļu klubs ir dibināts 1972. gadā. Tā ir biedrība, kurā ir apvienojušies seno spēkratu saglabāšanas idejas atbalstītāji. Pašreiz AAK ir ap 200 biedru – fiziskas personas, kas apvienotas četrās sekcijās – Seno motociklu sekcija, Padomju tehnikas sekcija, "Youngtimer Rally" un "Dzintara aplis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!