Foto: Publicitātes foto
Apdrošināšanas sabiedrība "If" atlīdzinājusi zaudējumus par kādai automašīnai visai kuriozā veidā izsistu vējstiklu. Atlīdzības pieteikumā minēts, ka aizmugurējo vējstiklu sabojājusi auto bagāžniekā atstāta šampanieša pudele. Šovasar karstuma viļņi nomaina cits citu, un autovadītājiem jāpievērš uzmanība arī tam, lai sava auto salonā neatstātu iespējami bīstamus priekšmetus.

Automašīnas "Honda Jazz" īpašniecei, kas bija iegādājusies KASKO polisi, pēc pieteiktā apdrošināšanas gadījuma atlīdzināti 225 eiro vējstikla nomaiņai. Turklāt automašīnai būs vajadzīga arī salona ķīmiskā tīrīšana.

"Šī vasara turpina priecēt ar karstu laiku, tāpēc autovadītājiem ir rūpīgi jāpārdomā, kuras lietas var atstāt auto salonā. Jāatceras, ka arī ēnā novietotas automašīnas salonā gaisa temperatūra paaugstinās, un īpaši strauji tas notiek tiešos saules staros. Aprēķināts, ka, gaisa temperatūrai tuvojoties +30*C grādu robežai, auto salons pusstundas laikā uzkarst līdz +50 grādiem, bet pēc stundas temperatūra jau var sasniegt pat +60 grādus. Tāpēc automašīnā atstāti plastmasas priekšmeti var vienkārši sakust, elektronika sabojāties, bet šķiltavas eksplodēt," atgādina "If" atlīdzību daļas vadītāja Līga Bērziņa.

"If" informācija liecina, ka astotā daļa jeb 12% no KASKO atlīdzībām ir saistītas ar saplīsušiem vai izsistiem vējstikliem un sānstikliem. Vidējais atlīdzības apmērs par sānstiklu vai vējstiklu bojājumiem pēdējā gada laikā ir bijis 320 eiro, un, lai gan zaudējums ir salīdzinoši neliels, bojājumu novēršana prasa laiku.

Visbiežāk auto vējstiklus bojā pretim vai priekšā braucošu automašīnu pacelto šķembu un akmeņu iesitumi. Turklāt tas atgadās ne tikai uz grants ceļiem, bet arī uz asfaltētām šosejām.

Stiklu bojājumus var izraisīt arī to nepareiza uzstādīšana auto ražošanas vai remonta laikā. Protams, par iemeslu auto remontdarbnīcas apmeklējumam var kļūt arī ceļu satiksmes negadījumi, strauja temperatūras maiņa (piemēram, no aukstuma iebraucot karstā automazgātavā), krusa, lāstekas, krītoši zari u. c. Tāpat autostiklojumu var nākties mainīt, ja automašīnu sabojājuši vandaļi vai kāds, izsitot logu, mēģinājis izzagt automašīnā atstātās mantas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!