Foto: DELFI

Svētdien, 28. maijā, pie Rīgas Motormuzeja tika dots svinīgs starts mikroautobusu "Latvija" ekspedīcijai uz Vladivostoku. Tālajā, aptuveni mēnesi ilgajā ceļā dosies trīs ekipāžas no Latvijas un viena no Krievijas.

Ekspedīcijas mērķis ir atkārtot 1977. gada ekspedīciju "No okeāna līdz okeānam", kad ar Latvijā ražotajiem mikroautobusiem "RAF 2203" notika auto izmēģinājuma brauciens no Liepājas līdz Vladivostokai.

Atgādinām, ka ceturtdien, 25. maijā, ekspedīcija simboliski tika uzsākta Liepājā, kur no Baltijas jūras tika paņemts ūdens, jo ekspedīcijas sauklis ir "No okeāna līdz okeānam". Savukārt piektdien, 26. maijā, ekspedīcijas dalībnieki ar saviem spēkratiem izbrauca pa RAF ražotnes mītnes pilsētas Jelgavas centrālo ielu.

Ekspedīcijas laikā portālā "Delfi" būs iespējams lasīt braucēju reportāžas.

Toreiz, 1977. gada maija beigās, no Liepājas uz Vladivostoku devās trīs mikroautobusi "RAF 2203″ autovadītāja izmēģinātāja Valda Branta vadībā. Braucienā piedalījās arī Rīgas kinostudijas dokumentālo filmu radošā komanda, divi žurnālisti un ārsts.

Par godu šīs ekspedīcijas 40 gadu jubilejai un Latvijas Antīko automobiļu kluba (AAK) 45 gadu jubilejai šogad leģendārā ekspedīcija līdz Vladivostokai tiks atkārtota, ar trim restaurētiem "RAF 2203″ mikroautobusiem veicot šo pašu maršrutu.

Ceļš līdz Vladivostokai ir aptuveni 11 000 kilometru pa maršrutu: Sanktpēterburga – Maskava – Ņižņijnovgoroda – Kazaņa – Naberežnije Čelni – Ufa – Čeļabinska – Petropavlovska – Omska – Novosibirska – Irkutska – Baikaļska – Ulan Ude – Čita, Habarovska – Vladivostoka.

Autoekspedīcijā, tāpat kā 1977. gadā, plāno doties trīs mikroautobusi RAF sešu līdz deviņu cilvēku sastāvā. Visi autoekspedīcijas dalībnieki, kas pašreiz gatavojas šim pasākumam, ir AAK biedri. Interesanti, ka ekspedīcijai pievienojies arī viens RAF automobiļu entuziasts no Krievijas, kurš viens pats brauks līdzi ar savu "Latvija" mikroautobusu.

Atšķirībā no 1977. gada, kad daļu maršruta mašīnas bija spiestas veikt uz dzelzceļa vagonu platformām, šoreiz plānots pašiem nobraukt visu ceļu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!