Foto: Publicitātes foto

Pirmdien, 20. jūnijā, pie kino "Splendid Palace" norisinājās Rīgas Motormuzeja (RMM) ekskluzīvo jaunumu demonstrācija. Līdz ar citiem jaunumiem pēc rekonstrukcijas atvērtajā motormuzejā pirmo reizi būs skatāmi divi izcili spēkrati – čehu lepnums "Tatra 87" un austriešu - vācu kopdarbs, sporta kabriolets "Steyr 220 Gläser Sport Cabrio".

Tumši zilais aerodinamiskās formas "Tatra 87" ir viens no kolekcionāru un pasaules motormuzeju iekārojamākajiem automobiļiem. Tā dizains ir 30. gadu sensācija autobūves attīstībā. Pateicoties tā aerodinamiskajiem rādītājiem, auto uzrādījis tam laikam nebijušu jaudas, ātruma un degvielas proporciju. Vēlāk "Volkswagen" (VW), izstrādājot "Beetle", daudz ko pārņēma no "Tatra 87". "Tatra" pat vērsās pret VW tiesā, un pēc kara VW esot samaksājis kompensāciju 3 miljonu vācu marku apmērā.

"1949. gada automobiļa "Tatra 87" vairākus gadus ilgusī restaurācija tika pabeigta pavisam nesen. Tā norisinājās tepat Latvijā – Rīgas Motormuzeja restaurācijas darbnīcās. Pēc sarežģītā restaurācijas darba automobilis atguvis tā oriģinālo izskatu. Restaurācijas process ir ne tikai rūpīga spēkrata atjaunošana, bet arī pamatīgi zinātnisks izpētes darbs," stāsta RMM restaurācijas nodaļas vadītājs Gunārs Dortāns.

Savukārt ziloņkaula un karmīnsarkanais 1938. gada sporta kabriolets "Steyr 220 Gläser Sport Cabrio", kura speciālā virsbūve uzskatāma par auto šedevru, ir muzejam uzticēts privātkolekcijas auto. Speciālo virsbūvju izgatavošana īpaši izteikta kļuva 30. gados, pēc pasaules ekonomiskās krīzes pārvarēšanas. Turīgi ļaudis arvien vairāk vēlējās sev kaut ko īpašu, individuālu. Apskatāmā auto virsbūvi izgatavojusi viena no populārākajām vācu firmām "Gläser".

RMM aplūkojamais eksemplārs Latvijā ievests 1954. gadā no Maskavas un vairākkārt mainījis īpašniekus. Pasaulē šobrīd zināmi vien seši šādi sportiskie kabrioleti.

Muzejs apmeklētajiem durvis vērs pēc nepilnām divām nedēļām – 2. jūlijā. Pēc vērienīgās rekonstrukcijas ēka ir pilnībā pārbūvēta atbilstoši mūsdienu prasībām, iegūstot plašākas, kvalitatīvākas ekspozīcijas telpas, labiekārtotu un patīkamu vidi, kā arī ērtu pieejamību ikvienam apmeklētājam. Muzejs pārsteigs gan ar Latvijā neredzētu multimediālu ekspozīciju, gan ar vairākiem interesantiem, jauniegūtiem un restaurētiem spēkratiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!