Foto: DELFI

Sestdien, 16. augustā, Rīgas svētku ietvaros Latvijas Antīko automobiļu klubs un Rīgas Motormuzejs rīkoja starptautisko seno spēkratu salidojumu "Rīga Retro 2014". Parādes brauciens jau kļuvis par tradīciju, un tas vienmēr izraisa lielu interesi un sajūsmu Rīgas iedzīvotāju un viesu vidū.

Starts parādes braucienam tika dots Biķernieku trasē, no kuras automobiļi devās līdz pat 11. novembra krastmalai, kur no pulksten 13 līdz 15 notika retro auto izstāde. Pēc izstādes parādes dalībnieki caur Vecrīgu devās uz Spilves lidlauku, kur piedalījās lidlauka 60 gadu jubilejas pasākumā.

Lidlauka teritorijā notika plašāka Antīko automobiļu kluba biedru tehnikas izstāde, kā arī vēsturisko un moderno sporta auto un moto demonstrējumi. Bija iespēja apmeklēt Aviācijas muzeja kolekciju Spilves lidlauka ēkā un iepazīties ar lidlauka teritorijā izvietotajiem aviācijas eksponātiem.

Šogad seno spēkratu salidojums "Rīga Retro 2014" pulcēja aptuveni 100 senos automobiļu un motociklus, no kuriem daudzi ir patiesi unikāli un reti sastopami eksemplāri.

Pirmo reizi plašākai publikai tika izrādīts profesionāli restaurētais 1931. gada "BMW Dixi DA4". Šogad visvecākais "Vintage" klases automobilis, kas piedalījās braucienā, bija motosporta veterāna un AAK biedra Alfrēda Zamocka 1923. gada "Oldsmobile 30A".

Skatītājiem bija iespēja novērtēt arī vairākkārtēju elegances konkursu uzvarētāju – 1960. gada "Cadillac Series 62 Convertible", kas tiek uzskatīts par ASV auto industrijas zvaigžņu ēras pārstāvi.

Bagātīgi bija pārstāvēti 20. gadsimta 20. un 30. gadu mijā būvēto spēkratu klāsts, kā arī pēckara Rietumeiropā un ASV ražotie automobiļi un, protams, padomju klasika.

Pasākumā piedalījās seno spēkratu entuziasti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un citām valstīm. Igaunijas viesi priecēja "Rīga Retro 2014" apmeklētājus ar 1960. gada otrās paaudzes "Rolls Royce Silver Cloud", kā arī līdz šim Latvijā iepriekš neredzētu 60. gadu sporta auto "Ferrari 250 GTE".

Šogad Rīgas Motormuzeju seno spēkratu braucienā "Rīga Retro 2014" pārstāvēja trīs automobiļi – Ferdinanda Poršē radītais kulta auto "Volkswagen" "vabolīte", pirmais sērijveidā ražotais auto ar priekšpiedziņu "Citroën Traction Avant", kā arī elegantais septiņvietīgais 30. gadu limuzīns "Chevrolet Master mod. DA".

Šos un daudzus citus muzeja senos spēkratus Rīgas Motormuzeja ēkas rekonstrukcijas laikā iespējams apskatīt muzeja pagaidu telpās Krustkalnos, Ķekavas novadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!