Foto: DELFI
No ceturtdienas fotoradari fiksēs ne vien ātruma pārkāpumus, bet arī auto bez OCTA vai derīgas tehniskās apskates. Par braukšanu bez OCTA sods būs 60 lati, bez tehniskās apskates – 40 lati, portālu "Delfi" informē projekta īstenotāji.

Valsts policija, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) un CSDD vienojošies par kopējām aktivitātēm, lai vēl vairāk uzlabotu drošību uz ceļiem un aizsargātu ceļu satiksmes dalībnieku intereses. Projektu realizē no Ceļu satiksmes drošības profilakses konta līdzekļiem, kurus veido apdrošinātāju iemaksas no OCTA polisēm.

Speciāla fotoradaru programmatūra OCTA un tehniskās apskates esamību transportlīdzekļiem pārbaudīs LTAB un CSDD datubāzēs. Ja tiks konstatēts pārkāpums, transportlīdzekļu īpašniekiem soda kvīti par to nosūtīts pa pastu, piemērojot minimālo naudas sodu - par braukšanu bez OCTA - 60 lati, bet par braukšanu bez tehniskās apskates – 40 lati. Ja fotoradars vienam transportlīdzeklim fiksē vairākus pārkāpumus, sods tiek piemērots tikai par lielāko pārkāpumu.

Lai būtu iespējams konstatēt pārkāpējus, un piemērot tiem sodus, veikti papildus uzlabojumi fotoradaru programmnodrošinājumā. Tie veikti no Ceļu satiksmes drošības profilakses konta līdzekļiem, kurā iemaksas veido 2% no iegādātajām OCTA polisēm.

"Fotoradari daudzviet pasaulē fiksē daudz vairāk pārkāpumus nekā tikai ātruma pārsniegšanu, un tie ir neatņemams instruments ceļu satiksmes drošības uzlabošanā," uzsver Ceļu policijas priekšnieks Edmunds Zivtiņš.

Viņš skaidro, ka Latvijā fotoradari OCTA un tehniskās apskates pārbaudes veiks pēc vairākiem principiem. Piemēram, šie pārkāpumi noteiktā laika posmā tiks pārbaudīti visiem garāmbraucošajiem transportlīdzekļiem vai arī tikai tiem, kuri pārsnieguši atļauto ātrumu. Katrā ziņā garāmbraucošais transportlīdzekļa vadītājs nekad iepriekš nezinās, kurš no minētajiem režīmiem fotoradarā darbojas.

Zivtiņš ir pārliecināts, ka fotoradari ar papildus funkcijām uzlabos autovadītāju apzinīgumu un veicinās ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu.

Policijai šobrīd ir četri pārvietojamie fotoradari. Plānots, ka arī visi turpmāk iegādātie fotoradari tiks pielāgoti šo papildu funkciju veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!