Foto: Publicitātes foto

Motorolleram bija vajadzīga nepilna pusstunda, lai piektdienas pēcpusdienā nokļūtu no Doma laukuma līdz Majoriem Jūrmalā, turklāt divreiz piestājoties tirdzniecības vietās izpildīt Eiropas Savienības iniciatīvas "Pārvietojies gudri" rīkotā eksperimenta uzdevumus.

Sarēķinot braucienam iztērētos līdzekļus un "nodedzinātās" kalorijas, interneta portāla AutoNews.lv redaktora Kaspara Bergmaņa motorollers tika kronēts par eksperimenta uzvarētāju, tikai par vienu punktu apsteidzot mūziķa Intara Busuļa vadīto elektrovelosipēdu, kas pārliecinoši triumfēja izmaksu un kaloriju kategorijā. Trešajā vietā ierindojās "gudrā pilsētniece" Ruta Millere, kura devās uz Jūrmalu ar vilcienu, un abās pilsētās pārvietojās kājām.

Kaspars Bergmanis nodemonstrēja teicamu pārvietošanās veidu dažādošanas stratēģiju, vajadzības gadījumā pārstumjot motorolleru pa gājēju pāreju un tādējādi samazinot pie luksoforiem pavadīto laiku. Tas ļāva viņam pārliecinoši apsteigt arī tos dalībniekus, kuri brauca ar motocikliem un automašīnām.

"Es ikdienā bieži braucu uz Jūrmalu, tādēļ esmu izmēģinājis visdažādākos transporta līdzekļus un nonācis pie secinājuma, ka visērtāk izvairīties no sastrēgumiem un ātrāk nonākt galamērķī var tieši ar motorolleru. Turklāt ar motorolleri varam braukt divatā, nepaaugstinot izmaksas, kā tas notiek, iekāpjot sabiedriskajā transportā," finišā gaidot konkurentus, pastāstīja Kaspars Bergmanis, kuram brauciens izmaksāja mazāk par vienu latu.

"Es pirmo reizi braucu pa veloceliņu uz Jūrmalu un par šo braucienu varu teikt tikai vislabākos vārdus. Mazliet vairāk nekā stundu ilgajā braucienā varēju izbaudīt gan mežu, gan braukt gar pašu jūru, vienlaikus sportojot un garīgi atpūšoties. Iesaku visiem izmēģināt braucienu ar velosipēdu, jo vasarā tas ir visveselīgākais un ērtākais transporta līdzeklis," prieku par piedzīvoto neslēpa Intars Busulis. Lai arī viņš finišēja priekšpēdējais, divās pārējās ieskaites kategorijās velosipēds bija pārliecinoši izdevīgākā izvēle.

"Sabiedriskais transports ir laba izvēle, ja pareizi saplāno laiku. Man diemžēl nepaveicās, jo nokavēju vienu vilcienu uz Jūrmalu, un līdz nākamajam nācās gaidīt pusstundu. Ja būtu paspējusi laikā, noteikti neatbrauktu pēdējā. Varētu arī vēlēties, lai vagoni būtu modernāki, jo vecajos jākāpj pa augstiem, stāviem pakāpieniem, un tas ir apgrūtinoši, ja jānes soma, divritenis vai bērnu ratiņi. Toties man ne brīdi nebija jādomā, kur novietot savu transporta līdzekli," atziņās dalās Ruta Millere, kurai izcīnīt trešo vietu palīdzēja aktīvā pārvietošanās kājām un biļetes cena – viens lats, kas gan ir dārgāk nekā par degvielu samaksāja motorollera braucējs.

Transporta līdzekļa izvēles svarīgumu uzsver arī Jūrmalas pilsētas domes Būvniecības nodaļas Sabiedriskā transporta plānotājs Mārtiņš Ābelītis: "Pirmā nianse, kas pilsētas viesiem būtu jāņem vērā, viesojoties Jūrmalā, ir mūsu pilsētas izvietojums. Tā stiepjas vairāk nekā 30 km garumā un, lai to apskatītu visās krāšņumā, ir jāizvēlas ērtākais pārvietošanās veids. Jūrmalā ir pieejami pilsētas autobusi, vilciens, kas vasaras sezonā kursē biežāk, kā arī gravitamobīļa "Segway" nomas punkts."

Rezultāti:

  1. portāla AutoNews.lv redaktors Kaspars Bergmanis ar motorolleru, 30 punkti
  2. mūziķis Intars Busulis ar elektrovelosipēdu, 29 punkti
  3. "gudrā pilsētniece" Ruta Millere ar vilcienu, 22,2 punkti
  4. žurnālists Arnis Blodons ar motociklu, 20,2 punkti
  5. uzņēmēja Marika Ģederte ar automašīnu, 19,2 punkti
  6. "Harley Davidson" entuziasts Sandris Paplavskis ar motociklu, 18,4 punkti
  7. žurnāla "Top Gear" redaktors Ilmārs Līkums ar automašīnu, 18 punkti.

Eiropas Komisijas iniciatīva "Pārvietojies gudri" (Do the right mix), ko Latvijā īsteno Briseles komunikāciju aģentūras "Mostra" partnere sabiedrisko attiecību aģentūra "Prospero", paredz elastīgu dažādu transporta līdzekļu un pārvietošanās veidu kombinēšanu. Tas vienlaikus risina vairākas Eiropas Savienības iedzīvotājiem aktuālas problēmas – tiek samazināti satiksmes sastrēgumi, mazināts atmosfēru sasildošo izplūdes gāzu apjoms un uzlabots eiropiešu veselības stāvoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!