Cīņā ar sistēmu pagalam nevedas Godzemes ķoniņienei jeb pamatiedzīvotāju ķēniņienei Dittai Rietumai. Viņas kā nešpetnas autovadītājas izgājieni ir noveduši līdz tiesas piespriestam trīs dienu administratīvajam arestam, uz kura izciešanu Rietumai jāierodas 11. oktobrī Salaspils policijas iecirknī.

Ar šādu paziņojumu Rietuma nākusi klajā savos jaunākajos video emuāros, no kuriem viens ir viņas pārstāvētās Latviešu biedrības (neformālās) Goda tiesas sēde un otrs – atvadu runa nācijai.

Pati Godzemes ķoniņiene nemaz nezina, par kuru no pārkāpumiem šāds sods ir piespriests, jo tiesā klāt nebija un sakās pavēsti arī nesaņēmusi. Rietuma pieļauj, ka sods ir nevis lietā, kura viņu padarīju sabiedrībā plaši atpazīstamu (ieslēgšanos automašīnā un atteikšanos policistiem dot autovadītājas apliecību), bet gan kādā nedaudz senākā pārkāpumā – pērnā gada 15. decembrī viņa patvaļīgi no policijas nodaļas paņēma pirms tam policijas atņemto autovadītājas apliecību un aizbēga.

Kā savā video emuārā stāsta Rietuma, toreiz viņa ieradusies uz policijas Rīgas reģiona pārvaldi Gaujas ielā, kur glabājas viņai atņemtā autovadītājas apliecība. To viņa varēja saņemt atpakaļ tikai tad, kad nomaksās "uzkrāto 300 eiro naudassodu". Ņemot vērā, ka pamatiedzīvotāju ķēniņienei laicīgās naudas nav, viņa lūgusi apliecību atdot vienkārši tāpat, jo uzskata, ka policijai vispār nebija tiesību to atņemt.

Policists, ar kuru viņa Gaujas ielā par to runājusi, nav piekritis autovadītājas apliecības atdošanai bez sodanaudas nomaksas. Rietuma tad palūgusi vismaz apliecību nofotografēt, to gan viņai atļāva. "Tā policista padotā darbiniece nolika manu apliecību uz galda, es to nofotografēju un tad padomāju – kāpēc gan man to dot atpakaļ, jo tā taču ir mana? Paņēmu to apliecību un vienkārši aizgāju prom," notikušo atklāj Rietuma.

"Viņi nedrīkst mani sodīt, jo esmu nesodāma administratīvajos procesos," savā video uzrunā norāda ķoniņiene, "pār mani var lemt tikai Goda tiesa, kas ir pamatiedzīvotāju tiesa. Mēs te esam saimnieki un mēs te lemjam kārtību! Satversme mūsu pamatiedzīvotāju tiesībām ir otršķirīga."

Par tiesas lēmumu Rietuma uzzinājusi no lēmuma izpildītāja – Salaspils policijas iecirkņa – pavēstes, kurā viņa aicināta ierasties policijā 11. oktobrī soda izciešanai. Lai noskaidrotu lietas apstākļus un uzzinātu par iespēju lēmumu atcelt, Godzemes ķoniņiene video ieraksta laikā zvanīja Salaspils policijas inspektoram Agrim Paeglim, kurš, izrādās, pamatiedzīvotāju ķēniņienes video sižetus internetā jau bija redzējis.

"Es esmu Latvijas tautas varone, un jūs mani bāzīsiet izolatorā!? Jums ir klapes uz acīm, tāpēc jūs to nevarat ieraudzīt!" tālruņa sarunā ar policistu pukojās Ditta. "Mani aizstāv visa Latviešu biedrība, man ir izziņa par manu varonību!"

"Latvija ir zviedru banku nometne, turklāt tas arests paredzēts Salaspilī, kur bija nāves nometnes. Man tagad jāierodas tieši uz Salaspili iestāties zviedru banku arestā," tumšus mākoņus pār savu nākotni ieskicē Ditta, "jūs man varat garantēt, ka izolatorā kaut kādi zviedru banku slepkavas mani nesaspricēs un nesabojās manu veselību?"

"Izolatoros liek cilvēkus, kuri nepareizi dzīvo, bet es tieši jums varētu iemācīt, kā pareizi dzīvot. Ne jūs mani izolatorā bāzīsiet! Bet, ja jūs šādi turpināsiet, tad es jūs tajā iebāzīšu! Tieši tik vienkārši tas ir," piesola Godzemes ķoniņiene.

"Jūs tā kā draudat? Vai kā to saprast?" precizēja visu laiku pacietīgi klausošais inspektors Paeglis. "Es nedraudu, tikai paskaidroju, kāda ir lietu kārtība," lietišķi atbildēja pamatiedzīvotāju ķēniņiene.

"Tik ilga tālruņa saruna man ar nevienu sen nebija bijusi," atklāja policists, "es ceru, ka mēs tiksimies 11. oktobrī". Uz to Rietuma atbildēja ar "cerība mirst pēdējā" un nolika tālruņa klausuli.

Ja Ditta Rietuma 11. oktobrī neieradīsies Salaspils policijas iecirknī uz trīs dienu administratīvā aresta izciešanu, viņa tiks izsludināta policijas meklēšanā.

Trīs dienu administratīvais arests Dittai Rietumai piespriests 23. augustā saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175. pantu par "ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas iestādes darbinieka likumīgam rīkojumam vai prasībai", portāls "Delfi" uzzināja Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā. Sods par šādu administratīvo pārkāpumu ir līdz 15 diennaktīm.

Jau rakstījām, ka Ditta Rietuma plašu atpazīstamību sabiedrībā guva pēc pašas publicētā video, kur viņa, apturēta par kārtējo braukšanu bez derīgas automobiļa tehniskās apskates, policistiem atteicās rokās dot dokumentus un pat mēģināja bēgt.

Saistībā ar nepakļaušanos policijas darbinieku likumiskajām prasībām Dittas Rietumas lieta tika izskatīta administratīvajā tiesā, kura lēma, ka Godzemes ķoniņienei ir jāiziet psihiatriskā ekspertīze, lai varētu spriest, vai pārkāpuma laikā viņa bijusi pieskaitāma. Tomēr Rietuma 1. jūlijā norīkoto psihiatrisko ekspertīzi ignorēja un aicināja tiesnesi pašu uz to doties, lai "analizētu tiesu sistēmas psihopātiju".

Turklāt tas nav vienīgais Rietumas misēklis ar ceļu policiju. Ņemot vērā, ka pamatiedzīvotāju ķēniņiene uzskata, ka viņu nedrīkst sodīt, ķoniņiene ir iekūlusies nevienās vien problēmās ar policiju. Piemēram, pērnā gada vasarā par braukšanu apdzīvotā vietā par 41 līdz 50 km/h ātrāk nekā atļauts viņai tika piespriests 120 eiro naudassods. Tā kā sods nav nomaksāts, tiesu izpildītājs Rietumai bloķējis visus bankas kontus. Godzemes ķoniņiene nāca klajā ar paziņojumu, ka savus parādus vēlas nomaksāt ar koka sprungulīšiem jeb pašas emitēto valūtu – biriem. Tomēr tas viņai neizdevās, jo kreditori sprungulīšus atsūtīja atpakaļ.

Godzemes ķoniņienes atvadu runa nācijai:

Pilnais video ieraksts ar Latviešu biedrības (neformālo) Goda tiesu pamatiedzīvotāju ķēniņienes aresta lietā. Runa par to video sākas no otrās stundas (raksta ievadā "Delfi" ir izveidojis 30 minūšu fragmentu izlasi no šī materiāla):

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!