Foto: Publicitātes foto

Nevadas štata (ASV) transportlīdzekļu reģistrs kompānijai "Google" izsniedzis pirmo lincenci ASV, kas dod tiesības izmantot autopilota spēkratu pa koplietošanas ceļiem. Atļauja tika izsniegta pēc automobiļa demonstrācijas vietējai varai, vēsta "Automotive News".

"Google" ieguvusi tiesības izmēģināt trīs autonomos spēkratus, kas būs aprīkoti ar sarkanām reģistrācijas numurzīmēm. Saskaņā ar Nevadas likumiem izmēģinājuma prototipā jāatrodas vismaz diviem cilvēkiem, no kuriem vienam jāsēž pie stūres, lai kādas kļūmes gadījumā varētu pārņmet tā vadību, bet otrs – seko līdzi datoriem, kuri autonomi vada spēkratu.

"Google" autonomais spēkrats izgatavots uz "Toyota Prius" hibrīda bāzes. Tas aprīkots ar kamerām, lāzera radariem un GPS sistēmu, kas ļauj borta elektronikai orientēties telpā un atpazīt šķēršļus. Tāpat autopilota sistēma spēj sazināties ar "Google" serveriem, iegūstot informāciju par konkrēto ceļu, tostarp arī joslu skaitu tajā, precīzu luksoforu izkārtojumu, ceļa zīmēm un norādēm.

Kā norāda Nevadas transportlīdzekļu reģistra pārstāvji, arī citi autoražotāji vēlas šajā štatā iegūt atļauju bezpilota transportlīdzekļu izmēģinājumiem pa koplietošanas ceļiem. Kādas kompānijas par to ir interesējušās, pagaidām netiek atklāts. Jau ziņots, ka pie tamlīdzīgas sistēmas strādā "Cadillac", "BMW", "Volkswagen", "Volvo" un "Continental".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!