Foto: Kadrs no video
Efektīvākie soļi, lai nepieļautu draugu un svinību biedru braukšanu reibumā, ir vienoties par spēles noteikumiem, kamēr visi vēl ir skaidrā, iepirkumus veikt ar rezervi, lai svinību brīdī netrūktu ne ēdamā, ne dzeramā un nevienam nerastos vajadzība doties ceļā pēc papildinājumiem.

Savukārt visas auto atslēgas ballītes sākumā ieteicams nolikt drošā vietā, lai brīdī, kad kādam iereibušam drosminiekam rodas vēlēšanās izbraukt līkumu, atslēgas vienkārši nav pa ķērienam.

"Likums Nr. 1 – ar potenciālo dzērājšoferi ir jāsāk runāt jau pirms ballītes, jo ar iedzērušu kaut ko sarunāt būs grūti," uzsver Narkoloģijas palīdzības dienesta vadītāja, narkoloģe Astrīda Stirna, komentējot satiksmes drošības iniciatīvas "Dusmīgs, toties dzīvs!" galveno aicinājumu – būt sabiedriski aktīviem, nebūt malā stāvētājiem un dažādiem paņēmieniem atturēt draugus, paziņas, mīļotos cilvēkus no sēšanās pie stūres reibumā.

Narkoloģe norāda, ka jau iereibušo brauktgribētāju nevajadzētu provocēt, jāsaglabā miers un veselais saprāts, taču jārīkojas apņēmīgi, jo "iereibis cilvēks ieteikumus vairs nespēj uztvert normāli – cits paliek mierīgs, cits agresīvs, tāpēc universāla risinājuma nav".

Svinību viesi var būt radoši un piedāvāt interesantākas nodarbes, nekā braukšana, taču, ja tas nestrādā, dzērājšoferim var atņemt mašīnas atslēgas vai bloķēt auto, lai ar to nevar braukt. Ja svinību karstumā kādam tiešām nepieciešams doties ceļā, privāto automašīnu var aizstāt sabiedriskais transports vai taksometrs. Ideāli, ja kompānija jau ballītes ievaddaļā ir nozīmējusi "vakara šoferi" – svinību viesi, kurš alkoholu nelieto un var izvadāt savus iereibušos draugus.

Taču, ja pilnīgi nekas nav līdzams un iereibušais šoferis apdraud gan sevi, gan citus cilvēkus, pirmkārt kategoriski izslēgts citiem svinētājiem sēsties dzērājšofera vadītajā auto. Turklāt nevajadzētu noraidīt vēršanos pēc palīdzības, zvanot policijai. Policijā šādi zvani nav retums un, saņemot informāciju, ka noteiktā teritorijā ielās devies iereibis šoferis, policija operatīvi nosūtīs savus spēkus, lai pašu dzērājšoferi un līdzcilvēkus paglābtu no smagākām sekām.

Lai svinību dalībnieki varētu būt pārliecināti par savu spēju droši vadīt auto un par to, ka alkohola koncentrācija asinīs nepārsniedz pieļaujamo normu, pie stūres labāk sēsties vien 24h pēc iedzeršanas. Pat ja pašsajūta ir šķietami laba, tikšanās ar policiju var sagādāt nepatīkamus pārsteigumus, turklāt samazināts reakcijas ātrums apdraud svinētājus vēl ilgi pēc pēdējās glāzes pacelšanas.

Kampaņu "Dusmīgs, toties dzīvs!" organizē CSDD, Satiksmes ministrija un Valsts policija. Kampaņa tiek finansēta no OCTA līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!