Foto: Publicitātes foto
Līdztekus mašīnbūves industrijas lielvalstu – Vācijas, Itālijas un Somijas – plašajam piedāvājumam Baltijas lielākajā metālapstrādes un mašīnbūves izstādē "Tech Industry 2014" no 4. līdz 6. decembrim Ķīpsalā varēs apskatīt arī Latvijas ražotāju veikumu.

Uz trīs dienām izstāžu hallē ieripos Latvijas autosporta inženiera un konstruktora Andra Dambja vadībā izstrādātais elektroautomobilis "PP02". Ar šo elektroautomobili Latvijas komanda piedalījās slavenajās Paikspīkas kalnā braukšanas sacensībās Amerikā.

"Mēs esam iebūvējuši mūsu pašu ražotos elektriskās piedziņas agregātus automobilī, kas vizuāli izskatās pēc "Tesla Roadster". Neapšaubāmi "Tesla Roadster" ir vislabākie elektroautomobiļi, taču viņu vārds autosportā vēl nekad nav dzirdēts. Mūsu gan!" auto "PP02" unikalitāti komentē Andris Dambis.

Tāpat interesenti varēs iekāpt pasaules pirmajā elektriskajā rallija automobilī "OScar eO", kas ir ražots Latvijā un ir pārvarējis trīs pasaules iespaidīgākos bezceļu rallijus – "Dakaras ralliju", "Silk Way" un "Africa Eco Race", kopumā pieveicot 18 000 kilometru.

Izstāžu hallē ieripos ne tikai auto, bet arī Latvijā ražoti velosipēdi. Cilvēkiem ar kustības traucējumiem, kā arī senioriem sociālās uzņēmējdarbības projekts "HOPP" piedāvās trīs veidu riteņus, kurus ir iespējams modificēt atbilstoši personiskajām vajadzībām.

"Ideja par pieaugušo trīsriteņiem radās, apvienojot pieredzi, entuziasmu un zināšanas, un nu jau ceturto sezonu cenšamies palīdzēt tiem, kam pārvietošanās brīvība nav pašsaprotama lieta," stāsta projekta "HOPP" līdzautore Madara Makare.

Daudzi noteikti atceras padomju laikā populāro trīsriteni "Spārīte", kas nu atkal dodas iepriecināt savus pircējus, – tā uzlaboto versiju izstādē prezentēs "Velo machine". Jautāts, vai apstāsies pie viena priekšmeta ražošanas, "Velo machine" īpašnieks Edgars Samharadze norāda: "Šobrīd noris pēdējie darbi pie jauna skrejriteņa izstrādes, kas savu pirmizrādi piedzīvos tieši izstādē!"

Klasisko un dizaina velosipēdu piekritēji varēs apskatīt Toma Ērenpreisa un viņa kolēģu 2014. un 2015. gada velosipēdu kolekcijas. Atgādinām, ka pirmais "Ērenpreiss" velosipēds dienas gaismu ieraudzīja tālajā 1922. gadā. Mūsdienās "Ērenpreiss" velosipēdi jau trešo sezonu ir atgriezušies Rīgas un citu pilsētu velosipēdu veikalos un ielās.

Savukārt mašīnbūvē strādājošie varēs noskatīt Latvijā ražotas elektrosukas visa veida elektrodzinējiem, elektroinstrumentiem un elektriskajām mašīnām, ko piedāvās vienīgais šādas produkcijas ražotājs Baltijā – "Baltijas Industriālais serviss".

Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas ekspozīcijā būs apvienojušies septiņi Latvijas ražotāji. Metāla komplektējošo daļu, konstrukciju un iekārtu ražotājs AB "Metals", viens no lielākajiem elektromateriālu un iekārtu ražotājiem Baltijā – energofirma "Jauda", konstrukciju un iekārtu ražotājs "In-Metal", uzņēmums "Poliprodest", kas ražo un restaurē poliuretāna izstrādājumus.

Savukārt inspicēšanas, testēšanas, sertificēšanas un apmācību pakalpojumus izstādē piedāvās "Inspecta Latvia", strūklošanas un pulverkrāsošanas – "KnK Coating", iekārtu konstruēšanu un ražošanu – "Latvijas Finieris Iekārtu Rūpnīca".

Vienlaikus Ķīpsalā notiks starptautiskā kokapstrādes iekārtu un instrumentu izstāde "Kokapstrāde. Iekārtas. Tehnoloģijas. Instrumenti 2014".

Izstādes "Tech Industry" un "Kokapstrāde. Iekārtas. Tehnoloģijas. Instrumenti" organizē Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība "BT 1".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!