Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) izstrādājis interaktīvu karti, kurā tiek apkopoti un vizualizēti Latvijā notikušie ceļu satiksmes negadījumi (CSNg). Karte izvietota un ir publiski pieejama LTAB mājas lapā – www.ltab.lv/map.

"Šī karte var kalpot par labu līdzekli satiksmes drošības uzlabošanai Latvijas pašvaldībām un ceļu uzturētājiem, jo ļauj precīzi identificēt CSNg vietu, apstākļus, smaguma pakāpi un citus faktorus. Atlasot un analizējot šos datus ilgākā laika posmā, iespējams konstatēt, kādēļ vienā vai otrā punktā CSNg notiek biežāk vai ar smagākām sekām," stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Kartes pamatā ir informācija, kuru apdrošinātāji saņem no transportlīdzekļu vadītājiem vai ceļu policijas pēc CSNg fiksēšanas. Izveidotie atlases kritēriji ļauj atlasīt un kartē vizualizēt CSNg, kas notikuši sākot no 2016. gada pēc to norises laika, vietas, izmaksu lieluma, kā arī fiksēšanas veida – ar saskaņoto paziņojumu vai pamatojoties uz ceļu policijas sastādītu protokolu.

"Ceram, ka šī karte kalpos tām institūcijām, kas ikdienā rūpējas par satiksmes drošību. Lai arī Latvijā jau ieviesta melno punktu karte, kurā apskatāmi bīstamie posmi un krustojumi uz valsts autoceļiem, LTAB izstrādātā interaktīvā karte ir unikāla Latvijā, jo pirmo reizi ir radīts instruments, kurā ir atspoguļoti gan tie CSNg, kas fiksēti ar policijas iesaisti, gan arī tie, kuri fiksēti ar saskaņoto paziņojumu. Uzskatām, ka tā palīdzēs ikvienam interesentam iegūt noderīgu papildinformāciju, lai veiktu satiksmes drošības ikdienas profilaksi, vai pat plānotu nozīmīgākus būvdarbus bīstamāko CSNg vietu pārbūvei," skaidro Abāšins, piebilstot, ka LTAB izstrādātā karte saņēmusi augstu profesionāļu novērtējumu Ceļu Satiksmes drošības padomes sēdē, kas norisinājās 7. decembrī.

LTAB ikdienā strādā, lai izveidotu un pilnveidotu dažādus informatīvos risisinājumus, kas ļauj uzlabot satiksmes drošību Latvijā. Eiropas apdrošināšanas nozares speciālisti pērn ļoti augsti novērtēja LTAB izstrādāto un uzturēto OCTA informācijas sistēmu, kā vienu no progresīvākajām Eiropā, atzīmējot, ka tās izveides pieredze var kalpot par labu pamatu vienotas datu apstrādes un analīzes sistēmas izveidei visā Eiropā. LTAB sistēma apkopo datus no atbildīgajām valsts institūcijām, piemēram CSDD, VTUA, Valsts policijas, VDEĀVK, apdrošināšanas sabiedrībām un citām institūcijām, ļaujot tās lietotājiem – kontrolējošajām institūcijām, apdrošinātājiem un autovadītājiem tiešsaistē 24/7 režīmā izmantot dažādus ar OCTA apdrošināšanu saistītus servisus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!