Foto: F64
Tuvojoties ziemas sezonai, autoservisu tīklu "Bosch Car Service" eksperts Māris Daija atgādina par dažiem būtiskiem principiem, kas jāievēro iedarbinot vai palīdzot iedarbināt automašīnu, izmantojot tautā tā saucamo "piepīpēšanas" paņēmienu.

Startēšanas palīdzību var sniegt ikviens, bet šim mērķim ir jāievēro vairāki piesardzības pasākumi, lai nerastos īssavienojums un netiktu nodarīti bojājumi nedz vienas, nedz otras automašīnas elektrosistēmai.

Abiem akumulatoriem ir jābūt ar vienādu spriegumu, un automašīnas nedrīkst saskarties ar virsbūvēm. Turklāt auto, no kura ņem spriegumu, nedrīkst atstāt ar darbojošos motoru.

Startēšanas vadi ir jāpieslēdz šādā secībā:

  1. Sarkanā spaile ir jāpieslēdz tukšā akumulatora pozitīvajam polam.
  2. Sarkanā spaile ir jāpieslēdz pilnā akumulatora pozitīvajam polam.
  3. Melnā spaile ir jāpieslēdz pilnā akumulatora negatīvajam polam.
  4. Melnā spaile jāpieslēdz pie motora vai virsbūves, bet ne pie tukšā akumulatora negatīvā pola. Šī noteikuma neievērošana var ne tikai traucēt veiksmīgai iedarbināšanai, bet arī izraisīt eksploziju.
  5. Jāiedarbina dzinējs.
  6. Spailes jānoņem apgrieztā secībā.

Vēl līdz 28. oktobrim autoservisu tīkls "Bosch Car Service", Drošas braukšanas skola (DBS) un Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) veic apjomīgu bezmaksas automobiļu pārbaudi, kurā autovadītājiem iespēja noskaidrot, vai viņu automašīnām pilnvērtīgi darbojas visas drošības sistēmas, kā arī tās elektroapgāde. Akcijas mērķis ir izglītot un sagatavot autovadītājus tumšajam laikam un ziemas sezonai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!