Anta ir no Alūksnes, bet šobrīd dzīvo Rīgā. Lai arī sākumā baidījās no tā, ko padomās citi, tomēr pārkāpa pāri sabiedrības stereotipiem, apguva automehāniķes profesiju un ir gatava šajā sfērā pilnveidoties tālāk.

Mīlestība pret automobiļiem ir viņas gēnos, "Vidzemes TV" raidījumam "Autoplacis" stāsta Anta Baidekalne. Jau bērnībā viņa ar brāli kopā skatījusies TV raidījumus par automobiļiem, gāja uz garāžu un vēroja, kā automobiļus skrūvē gan tēvs, gan brālis.

Skolā pabeidzot 9. klasi, Anta devās mācīties uz vispārējās izglītības vidusskolu, bet jau pēc 10. klases saprata, ka tomēr vēlas sekot savam sapnim, un iestājās Rīgas Valsts tehnikumā, lai apgūtu automehāniķes profesiju.

Kurioza situācija izveidojās 1. septembrī, pirmo reizi apmeklējot mācības – kursā bijuši tikai puiši, un pasniedzējs pārsteigts vaicājis "meitenīt, vai neesat klases sajaukusi?".

Tikpat kurioza situācija izveidojās arī viņas prakses vietā – kādā jauno auto dīlercentra servisā klients pamanījis, ka pie viņa auto strādā sieviete, steidzis skriet sūdzēties pie servisa pieņēmēja: "Kāpēc manu auto skrūvē sieviete!?" To uzzinot, Anta palikusi uz pauzes un pārdomājusi, vai tiešām vēlas to arī turpmāk darīt.

Ikdienas darbs šobrīd Antai nav saistīts ar nemitīgu automobiļu skrūvēšanu. Ikdienā viņa tirgo autodaļas, bet "melnais darbs" paliek brīvajā laikā, remontējot auto draugiem, radiem un sev pašai.

Arī auto rezerves daļu tirdzniecībā viņai nākas saskarties ar stereotipiem. Tie, kuri pie viņas kases ierodas pirmo reizi, ar izbrīnu vaicā "vai jūs tiešām man spēsiet palīdzēt?" Tomēr, sarunas gaitā pārliecinoties par Antas kompetenci, nākamreiz šie pircēji nereti jau speciāli nāk pie viņas, nevis kolēģiem vīriešiem.

Vairāk par Antas pieredzi auto remontā un ar to saistītajos darbos, skaties video sižetā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!