Ķīnā kopš šāgada sākuma izgatavots 10 miljonais automobilis. Tādējādi Ķīna kļuvusi par trešo valsti pasaulē, pievienojoties Japānai un ASV, kur ik gadu tiek saražoti vairāk kā 10 miljoni automobiļu gadā. Par jubilejas modeli kļuva kravas automobilis "FAW Jiefang", ziņo aģentūra "Sinhua".

Gaidāms, ka kopumā šogad Ķīnā tiks saražoti 12 miljoni automobiļu, bet pēc pārdoto jaunu auto skaita Ķīna varētu apsteigt ASV jau šogad, vēsta "Shanghai Daily".

Pēc Ķīnas autoražotāju asociācijas viceprezidenta Donga Janga vārdiem, sasniegt 10 miljonu vienību atzīmi Ķīnā ir bijis grūtāk, nekā savulaik Japānā un ASV, jo toreiz ,kad šīs valstis pirmo reizi sasniedza šādu izlaides apjomu gadā, ekoloģiskās prasības automobiļiem bijušas krietni zemākas.

Ražošanas pieaugumu veicinājusi gada sākumā ieviestā valsts atbalsta programma pieprasījuma veicināšanai pēc automobiļiem. Programmas ietvaros nodoklis par automobiļa iegādi ar mazāk kā 1,6-litru dzinēju samazināt no 10 līdz pieciem procentiem, bet fermeriem valsts piešķir subsīdijas kravas auto un lauksaimniecības tehnikas iegādei.

Turpmāko trīs gadu laikā Ķīna apņēmusies investēt alternatīvo enerģijas avotu automobiļu izstrādē. Plānots, ka 2011.gadā Ķīnā tiks pārdoti 500 tūkstoši hibrīdu.

Pateicoties Ķīnas ekonomikas attīstībai, kā arī samērā zemajam ķīniešu automobilizācijas līmenim, jaunu spēkratu realizācija šajā valstī katru mēnesi pieaug par 70-90 procentiem, salīdzinot ar attiecīgu periodu gadu iepriekš. Piemēram, augustā Ķīnā jaunu auto pārdošanas apjomi pieauga par 90% (realizēti 1,14 miljoni auto), bet septembrī – par 78% (1,36 miljoni auto). Kopumā kopš šāgada sākuma Ķīnā pārdoti 9,66 miljoni automobiļu, kas ir par 34% vairāk nekā pērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!