Foto: Publicitātes attēli

Degvielas uzpildes staciju tīkls "Circle K" izveidojis sadarbību ar "Ionity" un plāno ierīkot lieljaudas elektrouzlādes tīklu Eiropā. Plānots, ka arī Latvija būs daļa no lieljaudas elektrouzlādes tīkla, sākotnēji nodrošinot uzlādes iespējas vienā degvielas uzpildes stacijā. Partnerības mērķis ir veicināt elektromobilitāti Eiropā.

"Ionity" ir kopuzņēmums, ko veido autoražotāji "BMW Group", "Daimler AG" ("Mercedes-Benz"), "Ford Motor Company" un "Volkswagen Group" (tostarp "Audi" un "Porsche").

Sadarbība ar "Ionity" izveidota, lai uzstādītu un apsaimniekotu lieljaudas līdzstrāvas uzlādes tīklu elektromobiļiem. Tīkls veidots pēc kombinētās uzlādes sistēmas (Combined Charging System — CCS) standarta. Jaudas līmenis sasniegs pat 350 kW, tas, salīdzinot ar esošajām sistēmām, ļaus būtiski samazināt uzlādes ilgumu.

"Ionity" tīklā būs aptuveni 400 lieljaudas elektrouzlādes vietas. Katrā no tām paredzēti vidēji seši uzlādes punkti. "Circle K" būs tīkla partneris septiņās valstīs – Norvēģijā, Zviedrijā, Dānijā, Īrijā, Lietuvā, Latvijā un Igaunijā –, kur tiks ierīkoti nākamās paaudzes elektroauto lādētāji.

Turklāt lieljaudas atvērtais elektrouzlādes tīkls nodrošinās līdz šim nebijušu iespēju uzlādēt elektroauto tāliem ceļojumiem piemērotās vietās – pie šosejām un lielākajām maģistrālēm.

Pašlaik plānots, ka Latvijā sākotnēji būs viena lieljaudas elektrouzlādes vieta – tā būs daļa no visa Eiropas tīkla, kas nodrošinās pārvietošanos ar elektroauto no valsts uz valsti.

"Ionity" plāno izveidot 400 lieljaudas elektrouzlādes vietas Eiropā. Sākotnēji plānots, ka 60 no tām tiks veidotas, sadarbojoties ar "Circle K". Katrā tīkla vietā vidēji būs seši lieljaudas uzlādes punkti.

Uzlādes tīkls tiks pakāpeniski veidots visā "Circle K" ķēdē. Sākotnēji to plānots ierīkot pilotprojektu veidā, sākot ar Skandināvijas valstīm jau 2017. gada nogalē. Paredzams, ka pārējās lieljaudas elektrouzlādes vietas tiks ierīkotas 2018. un 2019. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!