Foto: Shutterstock

Latvijā jaunu vieglo automašīnu reģistrācijas kāpums šā gada pirmajos vienpadsmit mēnešos salīdzinājumā ar pagājušā gada janvāri - novembri bija piektais lielākais Eiropas valstu vidū, liecina Eiropas Automašīnu ražotāju asociācijas (ACEA) jaunākie dati.

Saskaņā ar tiem šogad janvārī - novembrī mūsu valstī reģistrēja 15 215 jaunas vieglās automašīnas, kas bija par 19,8% vairāk nekā 2015. gada pirmajos vienpadsmit mēnešos.
Lielāks jauno vieglo automašīnu reģistrācijas pieaugums Eiropā janvārī - novembrī gada izteiksmē bijis Islandē (+34,5%), Kiprā (25,8%), Ungārijā (+23,9%) un Horvātijā (+20,2%), bet Lietuvā tas bijis nedaudz mazāks kā mūsu valstī (+19%).

Igaunijā janvārī - novembrī tika pārdotas 21 125 jaunas vieglās pasažieru automašīnas, kas bija par 10,7% vairāk nekā pērn pirmajos vienpadsmit mēnešos, bet Lietuvā pārdošanas apmērs sasniedza 18 902 spēkratus.

ACEA apkopojusi datus par 30 Eiropas valstīm, no kurām 28 salīdzinājumā ar 2015.gada pirmajiem vienpadsmit mēnešiem pārdoto jauno vieglo automašīnu skaits ir pieaudzis.

Aplūkotajā periodā gada izteiksmē jaunu vieglo spēkratu reģistrācija kritās divās valstīs: Nīderlandē (-8,6%) un Šveicē (-3,1%).

Visās 30 ACEA aplūkotajās Eiropas valstīs salīdzinājumā ar janvāri-novembri pērn šajā periodā šogad jaunu vieglo spēkratu reģistrācija pieauga par 6,9%. Kopumā desmit mēnešu laikā šajās valstīs tika reģistrētas 13 938 273 jaunas vieglās pasažieru automašīnas.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs jaunu vieglo automašīnu reģistrācija gada izteiksmē janvārī - novembrī palielinājusies par 7,1% - līdz 13 497 541 automašīnai.

ACEA apkopo datus par jaunu auto reģistrāciju ES valstīs, izņemot Maltu, kā arī ES neietilpstošajās valstīs Islandē, Norvēģijā un Šveicē, kas līdz ar ES valstīm ir Eiropas Ekonomiskās zonas dalībnieces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!