Foto: Publicitātes foto

Pagājušās nedēļas nogalē, no 20. līdz 22. septembrim, Latvijas čempioni, Kusas pamatskolas komanda "Kusa – 1", sīvā cīņā izcīnīja 3. vietu Melnkalnē notikušajās 28. Eiropas Jauno satiksmes dalībnieku sacensībās ("European Traffic Education Contest"), portālu "Delfi" informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD). 1. vietā ierindojās Serbijas komanda, bet 2. vietā – Krievijas komanda.

Latviju šajās sacensībās pārstāvēja Kusas pamatskolas skolēni Elīna Burķīte, Viktorija Ūdre, Ivis Bogdanovs un Ralfs Duncis; skolotājs – Agris Sārs. Turklāt vairākkārt Latvijas labākie jaunie satiksmes dalībnieki bijuši tieši no Kusas pamatskolas un visus gadus viņu skolotājs ir Sārs.

Sacensībās Latvijas jaunie velosipēdisti mērojās spēkiem ar citu Eiropas valstu labākajiem jaunajiem satiksmes noteikumu pārzinātājiem un pedāļu minējiem. Kā atzina Latvijas pārstāvji, sacensības nebija vieglas, tās prasīja iedziļināšanos, priekšzināšanas un koncentrēšanos. Būtiska nozīme šī rezultāta sasniegšanā bija gan regulāram iepriekšējam darbam, gan pirms sacensībām notikušajiem treniņiem, kuru laikā skolēni pilnveidoja savas ceļu satiksmes noteikumu zināšanas, velo braukšanas prasmes un fizisko sagatavotību.

Turklāt šī gada panākumi nav vienīgie Latvijas sasniegumi starptautiskajās sacensībās. Arī iepriekšējos gados mūsu skolēni ar labiem rezultātiem piedalījušās Eiropas jauno satiksmes dalībnieku sacensībās. Piemēram, 2009. gadā Somijā izcīnīta 1. vieta, 1999. gadā Latvijā, 2000. gadā Vācijā, 2002. gadā Šveicē – 2. vieta; 2007. gadā Spānijā, 2010. gadā Maķedonijā un 2012. gadā Polijā – 3.vieta; 2011. gadā Francijā – 5.vieta.

Eiropas sacensības rīko Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA), savukārt Latvijas nacionālās sacensības "Jauno satiksmes dalībnieku forums", kas vienlaikus ir arī atlase starptautiskajiem mačiem, jau aptuveni 20 gadus rīko CSDD. Līdzīgi kā Latvijas "Jauno satiksmes dalībnieku forumā", arī starptautiskajās sacensībās galvenais uzsvars likts uz divām lietām: uz kopīgo komandas darbu (komandā ir divas meitenes un divi zēni, dzimuši 2001., 2002. vai 2003. gadā), kā arī uz prasmēm pielietot teorētiskās zināšanas praksē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!