Foto: Reuters/Scanpix

Lietuvas Vides ministrija ir sākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu, cik daudz Vācijas autobūves milža "Volkswagen" (VW) automašīnu ar dīzeļa dzinēju, kas aprīkots ar programmatūru, kas spēj apmānīt gāzu izmešu pārbaudes, ir nonākušas valstī un kādas sankcijas ir vēršamas pret VW.

"Mēs pilnvarojām Piesārņojuma novēršanas departamentu noskaidrot, cik daudz tādu automašīnu ir [Lietuvā] un kāds kaitējums piesārņojuma dēļ ir nodarīts videi," piektdien aģentūrai BNS paziņoja Lietuvas vides ministrs Ķēstutis Trečoks.

Ministrs norādīja, ka izmeklēšana sākta pirms Eiropas Komisija (EK) izteica aicinājumu dalībvalstīm veikt nacionāla līmeņa izmeklēšanas.

Terčoks sagaida, ka izmeklēšanas rezultāti būs pieejami nedēļas vai desmit dienu laikā. Viņš gan pieļāva, ka manipulāciju skarto automašīnu skaits Lietuvā nebūs liels.

"Lietuvā jaunas automašīnas netiek pirktas daudz, un nevajadzētu būt daudz tādu mašīnu. Tomēr jebkurā gadījumā mēs centīsimies situāciju noskaidrot," viņš teica.

Lietuvas ministrs paziņoja, ka amatpersonas arī izvērtēs iespējamos pasākumus, kurus varētu vērst pret VW.

EK ceturtdien aicināja dalībvalstis izmeklēt, vai VW automašīnas ar dīzela dzinēju atbilst ES piesārņojuma standartu prasībām.

VW otrdien atzina, ka 11 miljoni automašīnu ar dīzeļdzinējiem visā pasaulē ir aprīkotas ar ierīcēm, kas var manipulēt ar gāzu izmešu testiem. Skandāla radīto izmaksu novēršanai kompānija ir atvēlējusi 6,5 miljardus eiro.

Daudzas valstis visā pasaulē ir sākušas izmeklēšanu un draudējušas Vācijas autoražotājam ar tiesvedību.

Lietuvas valsts transportlīdzekļu reģistrācijas kompānijas "Regitra" dati liecina, ka valstī ir reģistrēti 16,7 tūkstoši VW automašīnu, kuru izlaiduma gads ir 2009.-2014.gads. Nav pieejama informācija par to, cik daudzas no šīm mašīnām ir aprīkotas ar dīzeļa dzinēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!