Foto: DELFI

Šogad ievērojami palielinājies ceļu satiksmes negadījumos (CSNg) cietušo motociklistu skaits. Kopš 27. aprīļa, kad oficiāli tika atklāta motosezona, avārijās cietuši jau vairāk kā 100 motociklistu, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja (LTAB) dati.

Kopš aprīļa beigām pavisam reģistrētas nedaudz vairāk kā 60 avārijas, kur kā CSNg vainīgā persona tika atzīts motocikla vadītājs. Tomēr, kā norāda LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics, arvien biežāk motociklu vadītāji paši cieš CSNg, kura rezultātā motociklistam tiek nodarīti gan materiāli zaudējumi, gan kaitējums tā veselībai. Cietušo motociklistu skaits ir ievērojami lielāks gan salīdzinājumā ar iepriekšējā gada tādu pašu periodu, gan 2011. gadu. Salīdzinājumā ar 2012. gadu cietušo motociklistu skaits laika posmā no aprīļa beigām līdz jūlija sākumam palielinājies par 23%.

"Autovadītāji mēdz būt neuzmanīgi uz ceļiem, jo nevēlas mainīt savus paradumus un līdztekus autovadīšanai mēdz darīt arī citas lietas. Bieži novērots, ka autovadītāji, vadot spēkratu, runā pa tālruni, kas mazina uzmanību tam, kas notiek uz ceļa, kā arī bīstamības situācijās samazina to reakcijas ātrumu," komentē Stengrevics. "Arīdzan ir novērots, ka autovadītāji nerāda pagrieziena rādītāju, nedomājot par to, ka nebrīdinot iepriekš par savu nodomu un pēkšņi mainot kustības virzienu, citiem ceļu satiksmes dalībniekiem tiek radītas avārijas situācijas. Nereti šādās situācijās, īpaši pie straujas bremzēšanas, motociklists krītot, gūst mugurkaula traumas un smagākos gadījumos iet bojā. Savukārt motociklisti paši sev rada bīstamas situācijas, braucot starp automašīnām un veidojot papildus joslu", uzsver Stengrevics.

Par CSNg, kuros cietuši motociklisti, pērn pieņemti 192 lēmumi par kopējo summu gandrīz 175 000 latu apmērā, kas ir par 6 600 latiem vairāk nekā kopējā maksājuma summa 2011. gadā. Savukārt vidējās atlīdzības izmaksas par CSNg rezultātā motociklu radītajiem bojājumiem paliek aizvien lielākas. Ja 2011. gadā vidējās atlīdzības izmaksa par motociklam (t.sk. par personai un citai mantai) nodarītajiem zaudējumiem bija 890 latu, tad 2012. gadā jau 911 lati. Tādējādi vidējā atlīdzības summa par motociklam nodarītiem zaudējumiem ir gandrīz par 200 latiem augstāka nekā vidējā atlīdzības summa par visiem transportlīdzekļu veidiem kopumā.

Šobrīd apdrošināto motociklu skaits sasniedz gandrīz 13,7 tūkstošus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!