Foto: DELFI Aculiecinieks
Aizvadītajos deviņos mēnešos ceļu satiksmes negadījumu skaits (CSNg), par kuriem iesniegti zaudējumu pieteikumi apdrošināšanas sabiedrībās, sastādīja 23 127, kas salīdzinājumā ar analoģisku laika periodu pērn ir samazinājies par 9,7%, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) apkopotie OCTA tirgus darbības rādītāji. Tomēr, tā kā tirgū vēl joprojām saglabājas zema OCTA polises cena, kā arī vidējās atlīdzības izmaksas lielums par ārzemēs notikušo apdrošināšanas gadījumiem saglabājas nemainīgi augsts, šāgada deviņus mēnešus apdrošinātāji noslēguši ar negatīvu bilanci – zaudējumi sastāda vairāk nekā miljonu latu.

Kā liecina LTAB statistika, no visiem šāgada deviņos mēnešos notikušajiem CSNg, par kuriem ir iesniegti zaudējumu pieteikumi apdrošināšanas sabiedrībās, 14 543 reģistrēti uz Saskaņotā paziņojuma pamata. Lielākais uz Saskaņoto paziņojumu pamata reģistrētais CSNg skaits ir vērojams ziemas un pavasara sākumā, jo šajā periodā ir bijuši vairāk CSNg bez nopietnām sekām, un tas arī ļauj saskaņotos paziņojumus aizvien plašāk izmantot CSNg noformēšanā.

Savukārt, kā liecina dati par CSNg skaitu, kas notikuši pēdējos piecos gados un reģistrēti uz Saskaņoto paziņojumu pamata, var secināt, ka ar katru gadu to CSNg skaits paliek aizvien lielāks. Salīdzinājumam – 2006. gadā tas ir bijis 50,9%, 2008. gada – 55,4%, 2010. gadā – 59,3% un 2011. gada deviņos mēnešos jau 62,9%.

Apdrošināšanas atlīdzību izmaksas

Šāgada deviņos mēnešos apdrošināšanas sabiedrībās un LTAB kopā iesniegti 29 824 zaudējumu pieteikumi. Savukārt, par šāgada un iepriekšējo gadu zaudējumu pieteikumiem 2011.gada deviņos mēnešos pieņemti 29 797 lēmumi par apdrošināšanas atlīdzības izmaksām ar kopējo summu 18 188 754 lati. Vislielākais lēmumu skaits tika pieņemts par transportlīdzekļu bojājumu un bojāejas zaudējumu atlīdzināšanu, kas kopā sastādīja 82,1% no kopējās atlīdzību summas. Personu zaudējumu īpatsvars no kopējām izmaksām sastāda 13,3%, t.sk. 4,7% ir izdevumi, ko apdrošinātāji kompensē valsts un pašvaldību budžetā izlietotos līdzekļus cietušo personu pabalstiem, ārstēšanai un rehabilitācijai.

Foto: Publicitātes attēli

Lai gan vidējās atlīdzības lielums par Latvijā notikušajiem apdrošināšanas gadījumiem palicis gandrīz nemainīgs salīdzinājumā ar 2010.gada tādu pašu periodu, vēl joprojām dominē tendence, ka vidējās atlīdzības izmaksas lielums par ārzemēs notikušajiem CSNg ir 4,3 reizes lielāks. Ja Latvijā notikušiem apdrošināšanas gadījumiem tie ir 566 lati, tad ārzemēs notikušiem apdrošināšanas gadījumiem tie ir 2 447 lati.

"Lai gan ārvalstīs reģistrētie apdrošināšanas gadījumi sastāda vien 7% no kopējā apdrošināšanas gadījumu skaita, izmaksu ziņā tie sastāda ceturto daļu no kopējās atlīdzības summas, kas ir ievērojams skaitlis. Jāatzīmē arī, ka tieši vidējo atlīdzību summas apmērs ārvalstīs notikušajiem negadījumiem kalpo par vienu no iemesliem negatīvajai bilancei, ar kuru nostrādājuši nozares spēlētāji," skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!