Foto: DELFI Aculiecinieks
Pēc ikgadējās apdrošināšanas risku izvērtēšanas sistēmas "bonus – malus" (BM) klašu pārrēķina par 11% palielinājies to auto īpašnieku skaits, kuri ir iekļuvuši pazeminātā riska jeb 17. BM klasē, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja dati. Kopsummā zemākajā riska klasē, kurai var tikt piemērots OCTA cenas samazinājums, iekļuvuši vairāk kā 57 000 auto īpašnieku.

Pēc ikgadējā, 15.septembrī notikušā BM risku klašu pārrēķina, pazeminātajās riska klasēs (7.-17.) ir iekļuvuši 71,5% jeb vairāk kā 680 000 auto īpašnieku. Savukārt tikai 2,3 % auto īpašnieku atradīsies augstāka riska jeb "malus" klasēs, kurām apdrošināšanas sabiedrības piemēro lielāku OCTA cenu, kā paaugstinātas bīstamības auto īpašniekiem.

Veicot BM klases pārrēķinu, tiek ņemti vērā auto īpašnieku apdrošināšanas vēstures dati par pēdējiem 11 gadiem, kā divus galvenos kritērijus izvērtējot kopējo apdrošināšanas dienu skaitu, kā arī apdrošināšanas gadījumu skaitu, par kuriem pēdējo 11 gadu laikā veikta atlīdzības izmaksa cietušajai pusei. Iepriekšminētie dati lielā mērā kalpo par rādītājiem, cik lielu OCTA cenu auto īpašnieks maksās.

"Nereti nākas dzirdēt jautājumus, kāpēc nav mainījusies BM klase, ja pēdējos gados nav bijusi neviena avārija. Taču apskatot konkrētā auto īpašnieka braukšanas vēsturi, izrādās, ka avārijas tomēr ir bijušas, jo braucamais bijis uzticēts radiniekiem, paziņām vai uzņēmuma darbiniekiem, kas izraisījuši avāriju, taču aizmirsuši par to informēt auto īpašnieku. Vai arī otrs iemesls ir tas, ka auto īpašnieks savu spēkratu kādā no pēdējiem 11 gadiem apdrošinājis mazāk kā 275 dienas gadā. Tā ir arī atbilde, kāpēc BM klase konkrētajam auto īpašniekam nav mainījusies uz augstāku", skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Gadījumā, ja uz vienu auto īpašnieku ir reģistrēti vairāki vienas kategorijas transportlīdzekļi, piemēram, vieglie auto, visiem tiek aprēķināta vienota BM klase. Savukārt, iegādājoties jaunu tādas pašas kategorijas transportlīdzekli papildus esošajam, tas iekļūst nevis sākumklasē, bet gan jau esošo transportlīdzekļu riska klasē.

Katrs auto īpašnieks var pārbaudīt savu BM klasi, tai skaitā ceļu satiksmes negadījumu skaitu un apdrošināšanas dienu skaitu LTAB mājas lapā www.ltab.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!