Foto: Publicitātes attēli

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) kampaņas "Brauc ar prātu. Paliec dzīvs!" ietvaros izveidota jauna bezmaksas mobilā aplikācija "Prāts Neprāts". Ar tās palīdzību ikviens autovadītājs var noteikt savu braukšanas stilu – vai tas ir drošs, mierīgs, agresīvs, pārgalvīgs vai bīstams, apdraudot sevi un apkārtējos.

Jaunā mobilā aplikācija pielāgota Latvijas ceļiem, izmantojot SIA "Karšu izdevniecība Jāņa sēta" interaktīvo ceļu karti un ceļu satiksmes noteikumus attiecīgā ceļā posmā. Uzsākot braucienu, autovadītāji tiek aicināti ieslēgt aplikāciju un noteikt savu braukšanas stilu – ātrumu, paātrinājumu un strauju bremzēšanu. Par katru braucienu tiek piešķirti punkti, maksimālais punktu skaits – 10.

Līdzīgi kā kampaņas video un audio klipos, arī aplikācijā šofera braukšanas atbilstību ceļu satiksmes noteikumiem komentē bērns. Atkarībā no autovadītāja braukšanas stila un rīcības uz ceļa bērns izsaka atzinīgus un autovadītāju uzmundrinošus vārdus vai arī pauž nepatiku, brīdinājumus un satraukumu.

Aplikācija pieejama "iPhone" un "Android" platformas viedtālruņiem attiecīgi "Appstore" un "Google Play" aplikāciju veikalā.

Atgādinām, ka CSDD kampaņas "Brauc ar prātu. Paliec dzīvs!" nolūks ir atgādināt autovadītājiem par droša ātruma izvēli, kas ir īpaši būtiski gada tumšākajos mēnešos, kad uz ceļiem bieži parādās apledojums. Gadījumā, ja pats autovadītājs to neapzinās, līdzbraucējiem vajadzētu mudināt autovadītāju ievērot ceļu satiksmes noteikumus, strauji nebremzēt un bez vajadzības neveikt bīstamus manevrus.

Jau ziņots, ka šā gada novembris Latvijā bija viens no asiņainākajiem mēnešiem pēdējo trīs gadu laikā – uz ceļiem bojā gāja 27 cilvēki.

Kampaņu "Brauc ar prātu. Paliec dzīvs!" organizē CSDD, Satiksmes ministrija un Valsts policija. Kampaņa tiek finansēta no OCTA līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!