Foto: Publicitātes foto

Pirmajā pusgadā Latvijas uzņēmumi iegādājušies 4 213 jaunus transportlīdzekļus ar pilnu masu līdz 3,5 tonnām, kas ir 12% kāpums salīdzinājumā ar šo pašu periodu pērn. Auto iegādes finansēšanas risinājumu starpā šogad strauji augusi pilna servisa auto līzinga jeb auto nomas popularitāte, ko izvēlējušies piektā daļa uzņēmumu. Savukārt auto izvēlē dominē "Volkswagen" (VW) markas vieglie auto pelēkā vai baltā krāsā, secināts autonomas un līzinga uzņēmuma "Sixt" veiktajā Latvijas uzņēmumu autoparku analīzē.

Jaunu auto iegādi uzņēmumi galvenokārt finansē ar līzinga starpniecību – 50% no transportlīdzekļiem ir iegādāti, izmantojot līzinga kompāniju sniegtos finansēšanas pakalpojumus, bet 30% no uzņēmumu jaunajiem auto iegādāti, izmantojot pašu kapitālu. Visstraujākā izaugsme novērota pilna servisa auto līzinga un auto nomas segmentā, kurā iegādāto auto īpatsvars ir sasniedzis 20%, pērn pirmajā pusgadā fiksēto 14% vietā.

Analizējot uzņēmumu autoparkus, redzams, ka joprojām populārākie ir auto ar dīzeļdzinējiem – tie veido 66% jeb 2 785 no uzņēmumu iegādātajiem auto. Benzīna dzinēji tiek izvēlēti divkārt retāk – tikai 32% auto. Savukārt ar gāzes iekārtu aprīkotu auto izvēlējušies tikai nepilni divi procenti uzņēmumu.

"Pirmajā pusgadā uzņēmumi ir iegādājušies tikai divus elektroauto. Paredzams, ka gada otrajā pusē, pateicoties projektam par siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu, Latvijā tiks reģistrēti jau ap 200 jauni elektroauto," skaidro "Sixt" vadītājs Baltijas valstīs Arnis Jaudzems.

Populārāko auto marku topā dominē dažādu modeļu VW grupas automašīnas – pirktāko automašīnu trijnieku veido "VW Golf" (188 automašīnas), "VW Caddy" (156) un "Škoda Octavia" (156), aiz kura ceturtajā vietā seko "VW Passat" (151).

Savukārt uzņēmumu iecienītākās auto krāsas nemainīgi ir pelēkā (35%) un baltā (26%). Salīdzinoši retāk uzņēmumi savus dienesta auto izvēlas melnā (13%), brūnā (13%), zilā (8%) vai sarkanā krāsā (5%).

Latvijas uzņēmumu autoparku analīzes veikšanā izmantoti CSDD un Auto Asociācijas dati. Uzņēmumu autoparku analīzē nav iekļauti dati par transportlīdzekļiem, kuri ir reģistrēti privātpersonām, auto tirdzniecības uzņēmumiem un kuri ir re-eksportēti ārpus Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!