Foto: Publicitātes foto
Par labi uzturētiem "oldtaimeriem" un ekskluzīviem eksemplāriem klasisko auto pircēji ir gatavi maksāt vairāk nekā noteikto tirgus cenu. Tā septembrī teju divkārt palielinājusies cena rūpīgi restaurētam "Rolls-Royce", būtiski pieaugusi arī sporta auto "Shelby Cobra" cena.

Par visaugstāko cenu – 3,6 miljoniem ASV dolāru septembrī izsolēs pārdots ekskluzīvs "Ferrari" modelis, vairāk nekā divus miljonus dolāru maksājusi arī "Džentelmeņa" Toma Peina "Cobra".

""Oldtaimeri" joprojām ir viens no pēdējo gadu populārākajiem un "karstākajiem" ieguldījumu objektiem, kuru cenas turpina pieaugt. Jāatgādina, ka izsolēs var sameklēt perspektīvus klasiskos auto, kuri sagādās prieku īpašniekiem un kuru cena ir visnotaļ pieņemama," uzskata "Riga Master Workshop" (RMW) īpašnieks Māris Bebris.

Pēc viņa teiktā, klasiskie auto ir ne vien ienesīgs, bet arī drošs ieguldījumu objekts. Proti, ikdienā ar tām nepārvietojas, tādēļ satiksmes negadījumu riski ir zemi. Šīs mašīnas reti zog, jo nelegāli pārdot unikālus eksemplārus ir grūti.

"Piemēram, Vācijā nav problēmu iegūt līzingu vai kredītu restaurētu auto iegādei. Diemžēl Latvijā bankas šo ieguldījumu veidu līdz galam nenovērtē," skaidro Bebris.

RMW apkopotais lielāko cenu pieaugums izsolēs septembrī TOP5:

Rolls-Royce Silver Cloud II Drophead Coupé Adaptationy H.J. Mulliner

Foto: Publicitātes foto

Šī ekskluzīvā 1960.gada mašīna par 466 620 ASV dolāriem 8. septembrī nosolīta "RM Auctions". Pēdējais īpašnieks veicis ļoti rūpīgu un visaptverošu auto restaurāciju, salona apdarē atjaunots šim modelim raksturīgais riekstkoks un "Wilton" paklāji. Mašīnai ir zināma gara īpašnieku vēsture, saglabāta pilnīga dokumentācija, kā arī veikto restaurācijas darbu apraksts.

Iepriekšējais izsoļu rekords – 233 750 ASV dolāru; pieaugums – 99%.

Shelby 289 Competition Cobra

Foto: Publicitātes foto

8. septembrī izsoļu namā "RM Auctions" par 1 959 804 ASV dolāriem pārdots ļoti rets, atbilstoši sacīkšu komandas specifikācijām 1964. gadā ražots rodsters, kuru divus gadus izmantoja "Džentelmenis" Toms Peins.

Vairākas reizes veiktajā restaurācijā ir saglabāts tā oriģinālais izskats un uzbūve, turklāt auto ir sagatavots retro spēkratu sacensībām. Mašīnai ir moderna degvielas sistēma, drošības jostas, citas braucējam draudzīgas detaļas. Pēc restaurācijas tā uz 25 gadiem tika iekļauta ASV "Shelby" kolekcijā.

Iepriekšējais izsoļu rekords 1 113 739 ASV dolāru (695 900 mārciņas), pieaugums par 75%.

Bentley S2 Continental Drophead Coupé

Foto: Publicitātes foto

Unikālajam 1962. gada "Bentley Continental", kas 13. septembrī "Bonhams" pārdots par 190 611 ASV dolāriem (119 100 mārciņām), ir nevainojama pagātne, dokumentācija, īpašnieki un izcils stāvoklis.

Bentlijam bijuši tikai trīs īpašnieki, kas to ir pienācīgi uzturējuši un dokumentējuši visu mašīnas vēsturi. Auto piedalījies arī vairākos rallijos, piemēram, "Argentine Mille Miglia" 2010. gada rudenī.

Iepriekšējais izsoļu rekords – 110 000 ASV dolāru; pieaugums – 73%.

Mercedes-Benz 230SL Convertible

Foto: Publicitātes foto

1966. gadā ražotajam auto, kas "Bonhams" izsolē 13. septembrī pārdots par 167 309 ASV dolāriem (104 540 mārciņām), veikta izcila restaurācija un maksimāli saglabāts rūpnīcas izskats. Šis "Mercedes-Benz" ir spilgts pierādījums, ka vērtība pieaug arī klasiskiem auto, kas iepriekš izmantoti ikdienas vajadzībām.

Pensionēts auto tirgotājs, kas visu dzīvi veltījis "Mercedes-Benz" mašīnām, to pārdod, jo nespēj izmantot tik daudz, cik spēkrats ir pelnījis. Par pagodu dēvētais modelis vienmēr ir bijis iecienīts sporta auto mīlētāju un kolekcionāru vidū.

Iepriekšējais izsoļu rekords – 114 690 ASV dolāru (90 850 eiro); pieaugums – 45%.

Ferrari 365 GTS/4 Daytona Spyder

Foto: Publicitātes foto

Septembrī "Silverstone auctions" par 3 644 611 ASV dolāru (2 277 000 mārciņām) pārdots rets "Ferrari" modelis. "Pinanfarina" dizains, "Ferrari" inženierdarbi un "Scaglietti" izpildījums padara "Daytona Spyder" par patiešām iekārojamu auto.

1971.gadā ražotais auto atjaunots tuvu rūpnīcas izskatam, kā arī nobrauktas vien 3 946 jūdzes. Tā ir arī dārgākā septembrī pārdotā mašīna.

Iepriekšējo izsoļu rekords – 2 640 000 ASV dolāru; pieaugums – 38%.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!