Šāgada pirmajos sešos mēnešos apdrošināšanas sabiedrībās iesniegti 20 324 zaudējumu pieteikumi, kas ir par 5% mazāk kā pērnā gada pirmajā pusē, bet atlīdzības izmaksu apjoms sasniedzis 12 129 143 latus, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) statistika. Lai gan vidējās atlīdzības izmaksas lielums nav būtiski mainījies, sarūkot kopējam ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) skaitam, mainās arī apdrošināšanas atlīdzībās izmaksātās summas.

Šāgada pirmajā pusē vērojams kopējā CSNg skaita samazinājums, par kuriem ir iesniegti zaudējumu pieteikumi apdrošināšanas sabiedrībās – 14,4%. Savukārt atlīdzībās no Garantijas fonda izmaksāti 500 154 lati, kas ir par 228 550 latu mazāk salīdzinājumā ar pērnā gada tādu pašu periodu.

Lai gan vidējās atlīdzības izmaksas lielums šāgada sešos mēnešos Latvijā notikušiem CSNg pieaudzis par 5% un sastāda Ls 561, vēl joprojām dominē tendence, ka ārzemēs notikušajiem CSNg vidējās atlīdzības izmaksas lielums ir 4,1 reizes lielāks nekā vidējā atlīdzības summa, kura tiek izmaksāta par Latvijā notikušajiem apdrošināšanas gadījumiem.

"Kaut arī ārvalstīs reģistrētie apdrošināšanas gadījumi skaita ziņā sastāda vien 6,7%, izmaksu ziņā tie veido būtisku daļu – 22,4% no kopējās izmaksātās atlīdzību summas. Svarīgi arī atzīmēt, ka nereti ārvalstīs tiek izraisīti daudz smagāki CSNg nekā Latvijā, līdz ar ko arī kompensāciju apmēri ir nesalīdzināmi augstāki," skaidro LTAB valdes priekšsēdētāja vietniece Baiba Gribuste.

Šāgada pirmajos sešos mēnešos par ārvalstīs notikušajiem CSNg pieņemti 1 348 lēmumi par kopējo atlīdzību summu 2 713 770 latu. Vidējās atlīdzības lielums par ārzemēs notikušu CSNg pirmajā pusgadā sastādīja 2 282 latus.

"Diemžēl mēdz būt gadījumi, kad Latvijas valsts iedzīvotāji ne tikai Latvijas teritorijā piedalās ceļu satiksmē bez OCTA, bet arī dodas uz ārvalstīm. Nereti šie neapdrošinātie auto īpašnieki arī kļūst par CSNg izraisītājiem. Piemēram, pirmajā pusgadā tika veikta izmaksa no Garantijas fonda 48 717 latu apmērā par Latvijā reģistrēta, neapdrošināta kravas transportlīdzekļa izraisītu avāriju Zviedrijā. CSNg rezultātā tika bojāts otrs kravas transportlīdzeklis un tā piekabe, kā arī cieta šī transportlīdzekļa vadītājs. Rezultātā neapdrošinātajam Latvijas transportlīdzekļa īpašniekam būs jāatlīdzina cietušajam izmaksātā atlīdzība gandrīz 50 000 latu apmērā," skaidro Gribuste.

Kopsummā šāgada sešos mēnešos ārvalstīs vislielākais apdrošināšanas gadījumu skaits, kur zaudējumus nodarījuši Latvijā reģistrēti transportlīdzekļi, reģistrēts Vācijā, Lietuvā, Krievijā, Polijā un Igaunijā. Taču vislielākais CSNg palielinājums 2011.gada sešos mēnešos vērojams Baltkrievijā, kur salīdzinājumā ar 2010.gada sešiem mēnešiem CSNg skaits audzis 3,8 reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!