Foto: Publicitātes foto

Vasaras sezonā, kad ūdenstilpnēs ir visaugstākā peldlīdzekļu satiksmes intensitāte, Valsts policija veiks pastiprinātu kontroli, lai mazinātu reibumā vai peldlīdzekļu vadītāju neuzmanības rezultātā izraisītus negadījumus. Reidi notiks Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) kampaņas pret braukšanu reibumā "Ja dzer, tad nebrauc!" ietvaros. Šogad par braukšanu reibumā pieķerti četri peldlīdzekļu vadītāji, kuriem papildus naudassodam nācās šķirties arī no citu transportlīdzekļu vadītāja apliecības.

Starp peldlīdzekļu vadītāju populārākajiem pārkāpumiem minami arī atļautā ātruma pārsniegšana, noenkurošanās neatļautās vietās, kā arī peldlīdzekļu vadīšana bez atbilstošas kategorijas vadītāja apliecības.

Pašlaik Latvijā ir izsniegtas 17 448 atpūtas kuģu vadītāju apliecības, un katru gadu stabili pieaug reģistrēto motorlaivu, kuteru un citu agregātu skaits – šobrīd reģistrēti pavisam 19 342 peldlīdzekļi. Uz ūdens, tāpat kā ceļu satiksmē, ir jāievēro skaidri definēti noteikumi, kas tostarp nepieļauj braukšanu reibumā. Tāpēc gan šiem vadītājiem, gan arī ikvienam, kurš atpūšas pie ūdens ir jāapzinās, ka ūdens satiksmes intensitāte pieaug, un tā pati par sevi ir vide, kas pievieno papildus bīstamību jebkādai neuzmanīgai vai bezatbildīgai rīcībai.

Valsts policija arī šogad īpašu uzmanību pievērsīs drošībai uz ūdens, veicot reidus ūdenstilpnēs visā Latvijā. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē ir speciāla rota, kuras uzdevums ir rūpēties par drošību uz ūdeņiem un kontrolēt, vai ūdens transportlīdzekļu vadītāji ievēro likumā noteiktās prasības. Pagājušajā gadā kuģošanas sezonas laikā policisti reidus veica ik dienu, un arī šovasar kontrole tiks turpināta. Šogad pusotra mēneša laikā pārbaudīti jau gandrīz 250 ūdens transportlīdzekļi. Pagājušajā gadā kopumā pārbaudīti aptuveni 500 ūdens transportlīdzekļi un 135 gadījumos ir konstatēti pārkāpumi.

"Policijas pieredze liecina, ka ūdens transportlīdzekļu vadītāji bieži vien vieglprātīgāk uztver drošības noteikumus uz ūdens nekā uz sauszemes. Mēdz gadīties, ka likumpaklausīgs autovadītājs, pārsēžoties laivā, uzreiz atver alkohola pudeli, jo ūdens transportlīdzekļa vadīšanu uztver kā izklaidi. Taču jāņem vērā, ka risks nokļūt nelaimē uz ūdens var būt pat lielāks nekā uz ceļa," stāsta Valsts policijas Ūdens policijas komandieris Artūrs Plaudis.

CSDD atgādina, ka par peldlīdzekļa vadīšanu reibumā pieķertajiem vadītājiem tiek piemērots naudassods no 100 līdz 500 latiem, kā arī īstenota visu kategoriju tiesību (izņemot velosipēda) konfiskācija uz laiku no sešiem mēnešiem līdz trim gadiem.

CSDD un partneru īstenotās kampaņas "Ja dzer, tad nebrauc!" mērķis ir samazināt to transportlīdzekļu vadītāju skaitu, kuri pie stūres sēžas alkohola reibumā – arī pārvietojoties pa Latvijas ūdenstilpnēm. Kampaņas ietvaros ikviens tiek aicināts aizdomāties par atbildību pret savu un apkārtējo dzīvību, atgādinot, ka, braucot reibumā, tu faktiski riskē ar savu un apkārtējo dzīvību.

Kampaņu "Ja dzer, tad nebrauc!" organizē CSDD, Satiksmes ministrija un Valsts policija. Kampaņa tiek finansēta no OCTA līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!