Valsts policijas (VP) Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis atzinis, ka sabiedrībā plaši apspriestajā gadījumā, kad autovadītājs uz Liepājas šosejas tika apturēts par braukšanu ar 151 km/h, lai gan videoreģistratora ieraksts liecina par maksimums 100 km/h, ir vairākas gana būtiskas šaubas, kas, viņaprāt, norāda, ka lietvedība šajā lietā būtu jāizbeidz.

Kā galveno neskaidrību Krapsis minēja to, ka policijas rīcībā esošajā video ir redzams, ka starp brīdi, kad tika fiksēts braucēja ātrums – 151 kilometrs stundā, līdz brīdim, kad automašīna tika apturēta, pagāja aptuveni 37 sekundes. Savukārt sociālajos tīklos publicētajā video ir redzama vairāk nekā minūte līdz brīdim, kamēr šoferis tiek apturēts, bet šīs minūtes laikā braucēja ātrums tiešām nepārsniedz 93 kilometrus stundā.

Komentējot mērierīču uzticamību, Krapsis norādīja, ka šāda tipa radarus izmanto daudzās Eiropas Savienības valstīs un arī ASV, tādēļ nav pamata uzskatīt, ka tās nebūtu kvalitatīvas.

Viņš gan neizslēdza iespēju, ka ierīcei lietošanas laikā var rasties defekts. Krapis atzina, ka likumdošana jebkuras šaubas vērtē par labu aizdomās turamajam, un šajā lietā šaubas esot pamatīgas.

Krapsis tomēr uzsvēra, ka policijas darbinieki rīkojušies atbilstoši likuma prasībām un situācijai, proti, patrulēšanas brīdī, veicot ātruma kontroli, apturējuši mašīnu, paskaidrojuši iemeslus un noformējuši protokolu. (Plašāku Krapša komentāru skatiet raksta ievadā pievienotajā video!)

Atgādinām, ka vēl dienu iepriekš VP savā "Facebook" profilā šo situāciju komentēja, ka nekādas šaubas nesaredzot – "izvērtējot policijas rīcībā esošo informāciju un netrafarētās policijas automašīnas fiksēto video materiālu, šobrīd nav pamata apšaubīt pieņemto lēmumu. Ja autovadītājs nepiekrīt administratīvā pārkāpuma protokola pieņemtajam lēmumam, to var apstrīdēt. Aicinām konkrēto vadītāju izmantot savas tiesības un 10 darba dienu laikā vērsties policijā ar pārsūdzību, pievienojot viņa rīcībā esošos materiālus un video".

Jau rakstījām, ka ceturtdien, 22. martā, sociālajos tīklos strauju popularitāti guva kāda autovadītāja publicētais ieraksts no videoreģistratora, kurš ar GPS fiksējis 93 km/h braukšanas ātrumu, bet uz Liepājas šosejas viņu apturēja policija un paziņoja, ka ar radaru nomērījuši 151 km/h, par ko draud līdz 480 eiro naudassods, tiesību atņemšana uz sešiem mēnešiem un pieci sodapunkti.

"Vērsīšos tiesā viennozīmīgi, nebiju vainīgs!" uzsvēra sodītais autovadītājs Aivars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!