Foto: AFI
Puse avārijā cietušo automobiļu īpašnieki zaudējumu atlīdzību no OCTA izvēlas saņemt naudā, nevis remontējot apdrošinātāja akceptētā servisā, uzskatot, ka tādā veidā tiks ietaupīti līdzekļi, taču iegūtā nauda netiek novirzīta transportlīdzekļa remontam, bet gan ikdienas izdevumiem – zobārsta pakalpojumiem, jauniem pirkumiem un kredītu apmaksai, portālu "Delfi" informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB).

Septembra beigās Saeima pieņēma grozījumus OCTA likumā, kuri paredz, ka turpmāk tajos gadījumos, kad cietušais transportlīdzekļa īpašnieks izvēlēsies veikt remontu savā izvēlētajā autoservisā, PVN summa tiks atmaksāta tikai tajā gadījumā, ja konkrētais autoīpašnieks varēs dokumentāli pierādīt, ka šāds remonts patiešām ir veikts. Kā atzīst LTAB, šādas izmaiņas potenciāli mainīs esošo situāciju un nākotnē, iespējams, autoīpašnieki vairāk izvēlēsies veikt transportlīdzekļa remontu, nevis saņemt norēķinu naudā.

"Nereti ir situācija, kad transportlīdzekļa īpašnieks izvēlas saremontēt savu spēkratu sev zināmā auto servisā, uzskatot, ka tas viņam sanāks lētāk un attiecīgi starpību, kas paliks pāri, viņš varēs iztērēt citām vajadzībām. Tomēr realitāte ir savādāka, jo apdrošināšanas sabiedrībām kā pastāvīgiem sadarbības partneriem servisu pakalpojumi ir pieejami par izdevīgākām cenām, līdz ar to visdrīzāk cietušajam pašam būs grūti atrast labāku piedāvājumu līdzvērtīgā servisā. Gadījumā, ja cietušais tomēr atrod tā saucamo "lēto servisu", tad bieži vien tas nemaksā nodokļus, atbalstot ēnu ekonomiku, savukārt apdrošinātāju izmaksātā summa negribot kļūst par ēnu ekonomikas katalizatoru. Tomēr līdz ar izmaiņām OCTA likumā mēs kaut vai daļēji šo jautājumu būsim atrisinājuši, jo gadījumā, ja transportlīdzekļa īpašnieks nevarēs uzrādīt dokumentālu pierādījumu, ka remonts ir veikts – PVN summa viņam netiks atmaksāta," skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Otrs aspekts, kas attiecas uz atlīdzību izmaksām, ir cieši saistīts ar jautājumu par transportlīdzekļa aprīkojumu ar sezonai atbilstošām riepām. Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem, sākot ar 1. decembri, transportlīdzekļiem jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām. Sods par braukšanu ar ziemas apstākļiem nepiemērotām riepām ir 20 lati, tomēr LTAB vērš autoīpašnieku uzmanību, ka gadījumā, ja auto īpašnieks būs izraisījis negadījumu ar transportlīdzekli, kurš aprīkots ar gadalaikam neatbilstošām riepām, un tas būs cēloņsakarībā ar ceļu satiksmes negadījumu (CSNg), tad pret viņu var tikt celta regresa prasība.

"Izmaiņas OCTA likumā paredz, ka apdrošinātājs varēs iesniegt regresa prasību pret CSNg zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa īpašnieku vai — transportlīdzekļa līzinga gadījumā — līzinga ņēmēju, ja transportlīdzeklis bijis aprīkots ar riepām, kas neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām sezonālajām prasībām attiecīgajā gadalaikā, un CSNg nodarītajam zaudējumam ir cēlonisks sakars ar minēto pārkāpumu. Tāpēc LTAB aicina autovadītājus neattiekties vieglprātīgi pret šo jautājumu, jo iespējams dēļ aizmāršības, citreiz dēļ līdzekļu ekonomijas, var nodarīt zaudējumus citiem, vai pat var iet bojā cilvēki, tai skaitā pats autovadītājs," informē Stengrevics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!