Foto: Publicitātes foto
Ne viens vien automobiļa īpašnieks ir ilgās pārdomās: kā labāk – izmantot divus riepu komplektus (vasaras un ziemas) vai ieekonomēt un uzstādīt vissezonas riepas? Mēģināsim īsumā tikt skaidrībā par priekšrocībām un trūkumiem.

Ziemas riepu priekšrocība aukstā laikā ir skaidras – šāda tipa riepas izgatavotas no gumijas, kas samērā mīkstu struktūru saglabā arī pie spēcīga sala. Tāpat šādām riepām ir speciāls protektors, kas atvieglina braukšanu pa apledojušu ceļa segumu, kā arī autovadītājam tik bieži nebūs jāķeras pie lāpstas, lai izbrauktu no sniega sanesuma.

Pretēji plaši izplatītam stereotipam, ka ziemas riepas nepieciešamas tikai tajos reģionos, kur sniegs zemi klāj divus trīs mēnešus, tās ir nepieciešamas pat ziemā bez sniega. Neskatoties uz sniega trūkumu, zema gaisa temperatūra ietekmē riepu materiālu – klimatam neatbilstoša riepa spelgonī nespēs klausīt stūri tik labi kā īsta ziemas riepa.

Vissezonas riepas ir tālu no ideāla, jo tās zemā gaisa temperatūrā spēj strādāt optimāli tikai līdz noteiktam temperatūras slieksnim, pēc kā jūtami zaudē savas kvalitatīvās īpašības. Pēc speciālistu aplēsēm, kad termometrā atzīme nokrīt zem -5 grādiem, vissezonas riepas vairs nespēj pildīt savas funkcijas kā ziemas riepa. Tikmēr ziemas riepām šādos apstākļos ir pretējs efekts – jo zemāka temperatūra, jo labākas riepai kvalitatīvās īpašības.

Jāņem vērā, ka vissezonas riepas ir kompromiss. Tāpat kā jebkurš kompromisa lēmums, tās nesniedz labāko variantu abiem gadījumiem, tikai daļēji risina katras sezonas tipiskākās problēmas. Vissezonas riepām ir seklāks protektors, kā arī tām ir krietni vājāka saķere slidenos apstākļos salīdzinājumā ar ziemas riepām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!