Foto: Publicitātes foto

Latvijas Automoto biedrība sadarbībā ar Starptautisko automobiļu federāciju (FIA) no 2015. gada 30. marta līdz 30. septembrim rīko video klipu konkursu, kuros vizuāli tiktu atspoguļoti FIA 10 satiksmes drošības Zelta likumi. Konkursu atbalsta Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) un Latvijas Automobiļu federācija (LAF).

Projekta mērķis ir atraktīvā, vizuāli interesantā formā veicināt satiksmes dalībnieku izpratni par FIA 10 satiksmes drošības Zelta likumu regulāras ievērošanas nozīmi, piedaloties ceļu satiksmē, un palielināt jauniešu, kā nozīmīgas konkursa mērķauditorijas izpratni par satiksmes drošības lomu mūsdienu sabiedrībā. Konkursā aicināti piedalīties visi satiksmes dalībnieki, it īpaši jaunieši, kuri, veidojot video klipus, vēlas stiprināt satiksmes drošību.

Konkursa dalībnieki tiek aicināti sagatavot video klipu par vienu vai vairākiem FIA 10 satiksmes drošības Zelta likumiem, izveidot katra klipa saukli un sagatavot tā idejas aprakstu. Materiāli uz LAMB jānosūta līdz 2015. gada 15. septembrim. Konkursa darbus vērtēs žūrija, kurā būs gan LAMB, gan citi satiksmes drošības eksperti.

Uzvarētāji tiks paziņoti un apbalvoti īpašā projekta noslēguma pasākumā, kurā piedalīsies žūrijas dalībnieki, mediju pārstāvji, konkursa dalībnieki un citi satiksmes drošības eksperti. Labākie video klipu autori saņems naudas balvas par kopējo summu 5000 eiro.

FIA 10 satiksmes drošības Zelta likumi ir pamata nosacījumi, lai droši piedalītos ceļu satiksmē. Piemēram, vienmēr piesprādzēties, nepārkāpt ātruma ierobežojumus, regulāri pārbaudīt auto riepas. Diemžēl prakse liecina, ka šie likumi ne vienmēr tiek ievēroti.

Satiksmes negadījumos katru dienu pasaulē bojā iet 500 bērni un tūkstošiem tiek ievainoti. Latvija ir pirmajā vietā ES bojā gājušo skaita ziņā uz vienu miljonu iedzīvotāju. Latvijā 2014. gadā bojā gāja 105 cilvēki uz vienu miljonu, bet vidēji ES bija 51 bojāgājušais.

Pieaug arī cietušo mazaizsargāto satiksmes dalībnieku skaits. Visstraujāk – par 16,2% – ir audzis riteņbraucēju skaits, bet kopā bojāgājušo riteņbraucēju, mopēdistu un motociklistu skaits ir audzis no divdesmit sešiem 2013. gadā līdz trīsdesmit diviem 2014. gadā.

Pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2013. gadu, par 2,3% pieaudzis arī bojā gājušo un cietušo gājēju skaits. Negatīvās tendences turpinās arī šī gada sākumā, kad janvārī vien bojā gāja 22 cilvēki, kas ir gandrīz trīs reizes vairāk nekā aizvadītā gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!