Lai pievērstu sabiedrības uzmanību mobilo telefonu lietošanas bīstamībai vadot automašīnu, Latvijā zināmas personības sociālā projekta "Telefons pagaidīs" ietvaros atzīstas un brīdina par bīstamajām sekām, kādas var rasties, izmantojot mobilo telefonu pie automašīnas stūres.

Degvielas tirgotājs "VIRŠI-A" ar Valsts policijas un Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) atbalstu, oktobra sākumā uzsāka sociālo projektu "Telefons pagaidīs!", informējot sabiedrību par mobilo telefonu lietošanas bīstamību, vadot automašīnu.

Par projekta vēstnešiem kļuvušas deviņas sabiedrībā zināmas personības, kas īpašos video stāstos dalās savā pieredzē par mobilo telefonu izmantošanu pie stūres, tādējādi vēloties pievērst autovadītāju uzmanību šim bīstamajam ieradumam un apzināties risku par sekām, kuras var rasties nelāgā ieraduma dēļ.

Autosportists un sporta kompleksa "333" vadītājs Haralds Šlēgelmilhs stāsta, ka uzmanība un koncentrēšanās ir pats svarīgākais aspekts, lai droši vadītu automašīnu. Telefona izmantošana pie stūres būtiski samazina autovadītāja uzmanību no auto vadīšanas. Tā rezultātā autovadītāja spējas vadīt automašīnu pasliktinās un var izraisīt dzīvībai bīstamas situācijas.

Arī autosportiste Kristīne Pavlovska piekrīt, ka telefons un auto stūre ir divas nesavienojamas lietas, tāpēc autovadītājiem, vadot automašīnu, būtu jāatbrīvojas no šī bīstamā ieraduma.

Hokeja kluba "Dinamo Rīga" tehniskais direktors Armands Simsons atzīst, ka, diemžēl e-pastu lasīšanas un rakstīšanas dēļ, ir izraisījis vairākus ceļa satiksmes negadījumus, jo uzmanība nav bijusi vērsta uz ceļa: "Dzīvojot 21. gadsimtā, sociālā vide ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Pildot savus darba pienākumus, es daudz rakstu un saņemu e-pastus. Ikdienā pārvietojoties ar mašīnu, mans otrs palīgs ir viedtālrunis, uz kuru regulāri pienāk e-pasti un tā vien gribas apskatīties un atbildēt. Bieži vien tas ir ļoti bīstami un ir gadījies, ka es aizkavēju priekšā braucošo un arī sevi, jo ir sanācis ceļu satiksmes negadījums."

Arī moto žurnālists Arnis Blodons atklāj, ka pati muļķīgākā viņa rīcība ir bijusi selfiju taisīšana, braucot lielā ātrumā pie motocikla stūres: "Viedtālrunis ir ienācis mūsu ikdienā un diemžēl, jāsaka, ka arī braucot pie automašīnas vai pat pie motocikla stūres, mēs nodarbojamies ar to, ko noteikti nevajadzētu darīt. Pati dumjākā šī telefona izmantošana ir selfiju taisīšana. Personīgi esmu taisījis selfiju, braucot pie motocikla stūres ar 120 km stundā! Manā uztverē tas nav bijis gudrs gājiens un paldies Dievam, tas viss ir beidzies laimīgi. Es aicinu Jūs izdarīt secinājumus – netaisiet stulbības pie stūres!"

Multimediju eksperts Rolands Laķis norāda, ka dzīve mūsdienās ir kļuvusi daudz straujāka, tāpēc neizpaliek sajūta, ka ir jābūt gatavam atbildēt uz jebkuru ienākošo ziņu pirmajam. Tomēr viņš uzsver, ka ir viena situācija, kad mobilo telefonu noteikti nevajadzētu izmantot, tas ir, esot pie automašīnas stūres, jo tajā brīdī mēs riskējam ne tikai paši ar sevi, savu ģimeni, kas atrodas mašīnā, kā arī citiem ceļu satiksmē iesaistītajiem dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!