Gadu gaitā ir ievērojami uzlabota automobiļu aktīvās un pasīvās drošības sistēmas, kas mazina cilvēka traumatismu un risku iet bojā auto avārijā. Joprojām dažādas neatkarīgās drošības organizācijas pārbauda jauno spēkratu drošību triecienu testos. Tomēr vienmēr drošībā vājākais punkts bijis pats cilvēks. Kādam fizioloģiski būtu jābūt cilvēkam, lai tas avārijā ar mūsdienīgu automobili negūtu traumas? Atbildi uz šo jautājumu sniedzis kāds austrāliešu mākslinieks.

Rezultātā tapis mutants, ko autori nosaukuši par Greiemu. Tā veidolu mākslinieki radīja sadarbībā ar traumatologiem un satiksmes drošības ekspertiem. Automobiļa avārijā lielam riskam ir pakļautas cilvēka smadzenes, tieši tādēļ mutantam Greiemam ir milzīga galva, lai tās pasargātu vēl drošāk salīdzinājumā ar cilvēku.

"Automobiļi ar laiku ir attīstījušies straujāk nekā cilvēki, tādēļ Greiems ļauj mums saprast, kā būtu pilnveidojies cilvēks, ja attīstītos tikpat ātri kā autobūve," skaidro viens no projekta pārstāvjiem. "Cilvēks var izdzīvot, ieskrienot sienā, bet automobiļa gadījumā ātrums ir ievērojami lielāks, trieciens ir daudz spēcīgāks un iespējas izdzīvot – daudz mazākas."

Apskatīt Greiemu 360 grādu virtuālajā realitātē var, klikšķinot šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!