Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Saūda Arābijā no svētdienas sievietēm būs atļauts vadīt automašīnu, izbeidzot pasaulē pēdējo aizliegumu sievietēm sēsties pie auto stūres.

Pagājušā gada nogalē varasiestādes nolēma, ka sievietēm būs atļauts braukt arī ar motociklu un vadīt kravas automašīnu.

"Tas ir ļoti nozīmīgs solis un būtisks brīvai sieviešu mobilitātei," ziņu aģentūrai AFP norādīja Hana al Hamri, autore topošai grāmatai par sievietēm žurnālistēm Saūda Arābijā.

"Sievietes Saūda Arābijā dzīvo patriarhālā struktūrā. Atļauja viņām sēsties pie stūres palīdzēs apstrīdēt sociālās un dzimumu normas, kas ierobežo mobilitāti, autonomiju un neatkarību," viņa piebilda.

Daudzām sievietēm aizlieguma atcelšana var ievērojami uzlabot ikdienu, izbeidzot atkarību no privātiem šoferiem un radiniekiem vīriešiem, lai pārvietotos ar automašīnu.

Saūda Arābija iepriekš šomēnes sāka izdot autovadītāju apliecības sievietēm, no kurām daudzas nomainījušas ārvalstīs iegūtās tiesības pret Saūda Arābijas dokumentu, nokārtojot praktisko testu.

Konsultāciju firma "PricewaterhouseCoopers" aplēsusi, ka līdz 2020. gadam Saūda Arābijā autovadītāju apliecību varētu iegūt aptuveni trīs miljoni sieviešu.

Līdz šim Saūda Arābijā, kas ir teokrātiska islāma monarhija ar šariāta likumiem, konservatīvie garīdznieki bija attaisnojuši šo aizliegumu, apgalvojot, ka sievietēm trūkst automašīnu vadīšanai nepieciešamo prāta spēju, ka aizlieguma atcelšana graus tikumības normas un piedāvājot citus līdzīgus argumentus. Viens no garīdzniekiem pat apgalvoja, ka autovadīšana kaitējot sieviešu olnīcām.

Daudzām sieviešu tiesību aktīvistēm par šī aizlieguma pārkāpšanu tika piespriesti cietumsodi.

Aizlieguma atcelšana ir daļa no Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana centieniem padarīt valsti atvērtāku un mainīs tās publisko tēlu.

Kopš Salmans pērnā gada jūnijā kļuva par kroņprinci un faktisko valsts vadītāju, sievietēm Saūda Arābijā atļauts arī apmeklēt futbola mačus un koncertus, nodarboties ar daudziem sporta veidiem, apmeklēt īpašus sieviešu fitnesa centrus, kā arī sākt pašām savu biznesu bez vīra vai vīriešu dzimuma radinieka atļaujas.

Šogad pirmo reizi kopš astoņdesmitajiem gadiem valstī tika atļauta arī kinoteātru darbība.

Taču šīs reformas aizēnojusi sieviešu tiesību aktīvistu aizturēšana. Varasiestāžu sniegtā informācija liecina, kas deviņi no 17 aizturētajiem cilvēkiem joprojām atrodas aiz restēm.

Vēršanās pret sievietēm aktīvistēm tiek uztverta kā solis ar divējādu vēstījumu. Tas domāts, lai nomierinātu reformu satrauktos garīdzniekus un uzsvērtu, ka Saūda Arābijā vienīgais pārmaiņu avots ir kroņprincis.

Tomēr daudzas Saūda Arābijas sievietes uzskata, ka autovadīšanas aizlieguma atcelšana lielā mērā ir notikusi, pateicoties aktīvistēm un viņu pūliņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!