Foto: Publicitātes foto
Ja jums ir ierobežota naudas summa, var gadīties, ka nopirkt piemērotu automašīnu ir grūts uzdevums. Piedāvājumi ir ļoti dažādi, bet katrs automašīnu eksperts rekomendēs savu iecienītāko modeli. Kā lai izvēlas labāko variantu? Kā nepieļaut kļūdu, pērkot automašīnu? Transportlīdzekļu sludinājumu portāla "Latauto.lv" eksperti ir izdalījuši sešus galvenos jautājumus, uz kuriem vajadzētu atbildēt katram automašīnas pircējam.

Cik līdzekļu es varu veltīt automašīnai?


Automašīnas
cena ir tikai sākums transportlīdzekļa izmaksām. Apņemoties tādu investīciju, vajag novērtēt, vai jums būs pietiekami daudz līdzekļu, lai uzturētu automašīnu. Degvielas izdevumi sastāda tikai pusi vai pat mazāk no gada izdevumiem, kas paredzēti automašīnas uzturēšanai. Automašīnas reģistrēšana, apdrošināšana, remonts, sezonas riepas un to maiņa, eļļas, filtri utt. Pirms pirkšanas tas obligāti jāpārdomā. Varbūt izdevīgāk iegādāties lētāku transportlīdzekli, bet atlikušo naudas daļu pataupīt automašīnas uzturēšanai.

Kādus attālumus ar automašīnu gatavojos nobraukt?


Novērtējot, cik apmēram kilometru gada laikā plānojat veikt, varat parēķināt, ar kādu degvielu darbināmu automašīnu pirkt ir izdevīgāk. Ja gada laikā nobraucat vairāk nekā 30 tūkstošus kilometrus, finansiāli izdevīgāk pirkt ar dīzeli darbināmu automašīnu. 11 līdz 15 gadus vecas dīzeļautomašīnas ir apmēram par 400 eiro dārgākas nekā ar benzīnu darbināmās, taču, nobraucot lielus attālumus, šī pārmaksa var atmaksāties, jo dīzelis ir nedaudz lētāks nekā benzīns.

Kur es ar to braukšu?


Atbildot uz šo jautājumu, var noskaidrot, cik liela automašīna būs nepieciešama. Ja dzīvojat lielpilsētā un ar automašīnu domājat braukt tikai pilsētā, nedēļas nogalēs dodoties izbraukumos, piemēram, pie ezera, maza, ekonomiska, ar benzīnu darbināma automašīna ir piemērotākais variants. Tā samazināsies automašīnas uzturēšanas izdevumi, būs vieglāk manevrēt pilsētas ielās un atrast vietu, kur to novietot.

Vai es braukšu viens vai ar ģimeni?


No atbildes uz šo jautājumu arī būs atkarīgs, cik liela un ekonomiska būs automašīna. Pērkot automašīnu, jāpadomā ne tikai par ģimenes locekļu skaitu, bet arī par viņu vecumu. Ceļojot ar maziem bērniem, nepieciešama lielāka mašīna, jo vajag vietu ratiņiem, sēdeklīšiem u.tml.

Cik daudz laika es pavadīšu automašīnā?


Ja jūsu darbs saistīts ar ceļošanu vai nākas daudz laika pavadīt transportlīdzeklī, varbūt ir vērts investēt tā komfortā? Katra automašīnas priekšrocība – no klimata kontroles līdz apsildāmam sēdeklim – paaugstina automašīnas cenu. Turklāt visas papildu ērtības palielina degvielas patēriņu.

Vai es drīz vēlēšos mainīt automašīnu?


Visizdevīgāk ir iegādāties populārākās auto markas, ja autovadītājam patīk bieži mainīt automašīnas. Lai arī šīs automašīnas maksā dārgāk, tās lēnāk zaudē vērtību, tāpēc bieži mainot automašīnu, zaudēsiet mazāk naudas. Šobrīd Latvijā populārākās auto markas ir "Volkswagen" un "Audi".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!