Foto: DELFI
Sestdien, 22. augustā, Rīgā, Antenas ielā 2, no plkst. 18 jau ceturto reizi notiks tradicionālā, plaši apmeklētā Tehniskās apskates nakts.

Pasākuma laikā Rīgas tehniskās apskates stacijā bez maksas būs pieejama vieglo automobiļu tehniskā stāvokļa diagnostika. Tie, kuri vēlēsies, varēs veikt arī sava auto tehnisko apskati un saņemt uzlīmi, veicot nepieciešamos maksājumus kasē.

Iepriekšēja pierakstīšanās uz auto diagnostiku nav plānota, automašīnu plūsma tiks regulēta ar rindu sistēmas tablo palīdzību. Proti, pie iebraukšanas apskates stacijas stāvlaukumā auto īpašnieki saņems kārtas numuriņu. Savukārt uz tablo tiks rādīts tas kārtas numurs, kuram konkrētajā brīdī jāiebrauc tehniskās apskates stacijā.

Bezmaksas diagnostika tiks piedāvāta tikai vieglajiem auto ar pilnu masu līdz 3,5 tonnām; motocikliem diagnostika netiks veikta.

Gadījumā, ja tehniskās apskates darbinieki diagnostikas laikā norāda uz būtiskiem auto defektiem, atļauja piedalīties ceļu satiksmē jeb tehniskās apskates uzlīme automašīnai netiks anulēta. Tomēr CSDD aicina īpašniekus viņu braucamajiem konstatētos auto bojājumus tuvākajā laikā novērst, lai satiksmē piedalītos ar drošiem auto.

Tāpat apmeklētājiem paredzētas dažādas izklaidējošas aktivitātes – "Opā Kāp Laukā" jeb kāpēc auto jālieto drošības josta un kā pareizi izkāpt no apgāzta auto, "Pit Stop" sacensības jeb riteņu maiņa, iepazīšanās ar elektromobiļiem, kā arī "Streetbike Freestyle" šovs ar Jāni Rozīti (priekšnesumu laiki: plkst. 20.30, 22.00 un 00.00).

Pasākumu vadīs auto žurnālisti Normunds Avotiņš un Sanita Pelēķe, par muzikālo noformējumu rūpēsies DJ Ralfs Levalds. Tehniskās apskates nakti Rīgā organizē SIA "Auteko & TŰV Latvija" sadarbībā ar CSDD.

Tehniskās apskates nakts nolūks ir mudināt autobraucējus piedalīties ceļu satiksmē ar drošiem un tehniskā kārtībā esošiem transportlīdzekļiem, lai neapdraudētu ne savu, ne arī citu satiksmes dalībnieku veselību un dzīvības.

Rīgas tehniskās apskates stacijā pērn tika pārbaudīti vairāk nekā 350 tūkstoši vieglo automobiļu. Dienā Rīgas tehniskās apskates stacijā vidēji tiek apkalpoti 1444 klienti. Ar pirmo reizi tehnisko apskati Rīgā sekmīgi veic 61,32% automobiļu (Latvijā kopumā – 59,2%).

Visvairāk – trešdaļa automobiļu Rīgas tehniskās apskates stacijā 2014. gadā tika "izbrāķēti" par būtiskiem bojājumiem balstiekārtā (palielinātas brīvkustības buksēs, sailentblokos, balstšarnīros), 25% auto bija nenoregulēti vai nedegoši lukturi, bet 20% transportlīdzekļu tika atklātas problēmas bremžu sistēmas darbībā.

Vidēji katrā darba dienā Rīgā astoņiem transportlīdzekļiem dēļ konstatētajiem bīstamiem bojājumiem tiek liegts piedalīties satiksmē, turklāt lielākā daļa no tiem ir saistīti ar bremžu sistēmu: pārplīsuši bremžu cauruļvadi vai bremzes gandrīz nav darbojušās, kas ir ārkārtīgi bīstami un nepieļaujami ceļu satiksmē.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!