Foto: PantherMedia/Scanpix
Ne vienmēr automašīnas ar dīzeļa dzinēju ir ekonomiski izdevīgākas, un par to lietošanu tiek pārmaksāts, liecina "Sixt Leasing" veiktie TCO jeb auto dzīves cikla izmaksu aprēķini par šāgada maijā pārdotākajiem auto.

Statistikas dati liecina, ka maijā visvairāk pārdotākās kompaktklases automašīnas ir "VW Golf" (46 vienības) un "Opel Astra" (27). Salīdzinot dzīves cikla izmaksas "VW Golf 1.6TDI Trendline" ar dīzeļa dzinēju un "Opel Astra 1.4i" ar benzīna motoru, secināts, ka "Opel Astra" tās ir par 41,95 LVL (mēnesī, bez PVN) zemākas, salīdzinot ar "VW Golf". Starpību lielākoties veido ikmēneša līzinga maksājums un degvielas izmaksas, kas "VW Golf" ir salīdzinoši augstākas.

Tas skaidrojams gan ar automašīnu pārdošanas cenu ("Opel Astra" tā ir par 2294,48 LVL bez PVN zemāka), gan automašīnas atpirkuma vērtību operatīvā līzinga termiņa beigās ("Opel Astra" dīlera piedāvātā atpirkuma vērtība ir 43% no sākotnējās cenas, savukārt "VW Golf" – 37%), kas attiecīgi veido mazāku ikmēneša līzinga maksājumu –, "Opel Astra" tas ir par 60,68 LVL (mēnesī, bez PVN) zemāks nekā "VW Golf". Otru būtiskāko izmaksu atšķirību veido degvielas izmaksas, kas "Opel Astra" ir par 23,85 LVL (mēnesī, bez PVN) zemākas. Pārējo starpību veido atšķirības apdrošināšanas, uzturēšanas (apkopes un remontdarbi) un nodokļu izmaksās.

Saskaņā ar Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas sniegto informāciju šāgada maijā ekonomiskajā klasē līderi ir "Ford Fiesta" (63) un "Hyundai i20" (20); vidējā klasē – "Toyota Avensis" (46) un "VW Passat" (32). Apvidus klasē visvairāk pārdotas "Škoda Yeti" (53) un "Nissan Juke" (25), bet vieglā komerauto klasē – "VW Caddy" (21) un "Renault Kangoo" (15).

Klase

Marka, modelis

Skaits

Sixt TCO*

Ekonomiskā klase Ford Fiesta

63

302.35

Hyundai i20

20

296.70

Kompaktklase Opel Astra

27

349.22

VW Golf

46

391.17

Vidējā klase VW Passat

32

463.65

Toyota Avensis

46

465.55

Apvidus auto (SUV) Nissan Juke

25

377.08

Škoda Yeti

53

407.79

Komerctransports Renault Kangoo

21

369.92

VW Caddy

15

369.89

* – "Sixt" TCO norādīts latos bez PVN mēnesī, lietošanas periods ir 36 mēneši, nobraukums – 90 000 km; kombinētais degvielas patēriņš.

TCO aprēķins pierāda to, ka automašīna ar ekonomisku dīzeļa motoru ne vienmēr būs ekonomiski izdevīgāka, salīdzinot ar automašīnu ar benzīna dzinēju. Racionālai auto izvēlei jāņem vērā ne tikai tādi faktori kā auto pārdošanas cena, bet arī tā atpirkuma vērtība, degvielas patēriņš, apdrošināšana un apkopju, remontdarbu izmaksas. Tāpat būtiski ir ņemt vērā plānoto automašīnas nobraukumu konkrētajā laika periodā, kas būtiski ietekmē automašīnas dzīves cikla izmaksas noteiktā periodā.

"Sixt" TCO aprēķins ir metodoloģija, kurā tiek ņemts vērā līzinga mēneša maksājums, degviela, nodokļi un valsts nodevas, tehniskās apskates, apdrošināšana (OCTA, KASKO), kā arī tādi pakalpojumi kā normāla nolietojuma remontdarbi, apkopes, riepas, to maiņa un uzglabāšana un 24h palīdzība uz ceļa, lai aprēķinātu vidējās auto izmaksas mēnesī. Metodoloģija ir vispārināma, un ar tās palīdzību ir iespējams salīdzināt dažādu marku un modeļu automašīnas, lai izvēlētos izdevīgāko.

"Sixt" katru mēnesi publicē TCO aprēķinus Latvijā pārdotāko ekonomiskās klases, kompaktklases, vidējās klases un vieglā komerctransporta klases automašīnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!