Foto: Publicitātes foto

Čehijas autoražotājs "Škoda" restaurējis vienīgo līdz mūsdienām saglabājušos "Škoda 966 Supersport" sacīkšu automobili. Restaurācija ilga vairākus gadus un šo pagājušā gadsimta 50. gadu sacīkšu bolīdu varēs apskatīt "Škoda" muzejā Čehijā.

50. gados pavisam tika izgatavoti trīs "Škoda 966 Supersport" eksemplāri, bet tikai viens no tiem saglabājies līdz mūsdienām. Pēdējo reizi šis spēkrats sacīkšu trasē devās 1962. gadā un kopš tā laika konkrētais eksemplārs bijis slovāku autosportista Ivana Mičika īpašumā. 2007. gadā to iegādājās "Škoda" muzejs un sāka vērienīgus restaurācijas darbus.

"Škoda 966 Supersport" spēkratam ir alumīnija virsbūve. Atkarībā no versijas un sacīkšu disciplīnas tas tika aprīkots vai nu ar 90 zirgspēku jaudīgu 1,1 litra atmosfērisko motoru un diviem karburatoriem, vai 180 ZS jaudīgu 1,2 litru motoru ar diviem kompresoriem. Vēlāk automobilī tika uzstādīts 1,5 litru dzinējs ar diviem vai četriem karburatoriem atkarībā no modifikācijas.

Savulaik "Škoda 966 Supersport" bija visātrākais sacīkšu automobilis Čehoslovākijā, kas 1953. gadā uzstādīja rekordu ar 197,8 km/h.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!