Gada laikā valstī pieaudzis gan jaunu, gan importētu lietotu automobiļu pārdošanas darījumu skaits. Pirmajā šī gada ceturksnī tika nopirkts par 5,1% vairāk jaunu transportlīdzekļu, bet lietotu importētu – par 8,5% vairāk nekā pērn šajā pašā laikā, liecina transporta sludinājumu portāla "Latauto" apkopotā statistika. Tāpat šī gada pirmajā ceturksnī valstī ievests par 29,7% vairāk 11 – 15 gadus vecas automašīnas nekā šajā pašā periodā pirms gada.

Salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem mēnešiem, lietotu importētu automobiļu darījumu skaits pieaudzis no 11 tūkstošiem līdz 11,5 tūkstošiem, bet jaunu automobiļu – no 3,4 tūkstošiem līdz 3,7 tūkstošiem.

Pēc "Latauto" datiem, Latvija ir vienīgā no trim Baltijas valstīm, kurā paaugstinājies lietotu importētu automobiļu pārdošanas darījumu skaits gada laikā. Igaunijā pirmajos šī gada mēnešos importēto automobiļu skaits samazinājies par 3,5%, bet Lietuvā – pat par 17,9%.

Pirms gada Latvijā vispopulārākie bija 6–10 gadus veci automobiļi, taču pirmajos šī gada mēnešos situācija ir mainījusies. Šobrīd lielāko automobiļu tirgus daļu – 41,2% – veido nedaudz vecāki, 11–15 gadus veci automobiļi.

Pirmajos pagājušā gada mēnešos valstī tika ievesti 3,7 tūkstoši 11–15 gadus veci automobiļi, bet šogad par 29,7 % vairāk – 4,8 tūkstoši. Savukārt 6–10 gadu vecu importēto transportlīdzekļu skaits samazinājies par 7,8%. 2015. gada sākumā valstī ievesti 4,3 tūkstoši šādu automobiļu. Līdz ar šo automobiļu importa samazināšanos, samazinājusies arī to pārdošanas daļa. Tagad tā sasniedz 37,6%.

Jaunāki, 1–5 gadus veci automobiļi šobrīd aizņem 16,7% Latvijas automobiļu tirgus daļu. No pagājušā gada pirmā ceturkšņa to daļa ir pieaugusi par 0,2 procentu punktiem.

Līdzīgas tendences valda arī kaimiņvalstī Lietuvā. Lielāko tirgus daļu – 45,1% – šajā valstī veido 11–15 gadus veci transportlīdzekļi. Igaunijā pretēji – daudz populārāki ir jaunāki – 6–10 gadus veci automobiļi, kas šobrīd aizņem 38,7% tirgus daļu.

Kaut gan nenozīmīgi, taču Latvijā mainījies automobiļu tirgus pēc degvielas tipa. Pirmajos šī gada mēnešos palielinājies jaunu benzīna dzinēju transportlīdzekļu skaits. To tirgus daļa palielinājusies par 3,8 procentu punktiem.

Pērn šajā pašā periodā tika pārdots par 1100 vienībām vairāk jaunu automobiļu ar benzīna dzinējiem, bet šogad pat par 240 vienībām vairāk. Automobiļu ar dīzeļa dzinējiem skaits samazinājies par 3,5 procentiem. Arī alternatīvās degvielas dzinēju transportlīdzekļu skaits samazinājies (par 0,3%), un šodien tie veido 2,6% no jauniem pārdotajiem automobiļiem.

Lietotu automobiļu tirgū būtiskas pārmaiņas nav notikušas. Šī gada pirmajos mēnešos lietotu importētu automobiļu sadalījums gandrīz nav mainījies. Automobiļu ar dīzeļa dzinējiem skaits palielinājies tikai par 0,8 procentiem.

Attiecīgi par 0,3 un 0,5 procentiem samazinājusies transportlīdzekļu daļa ar benzīna un alternatīvās degvielas dzinējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!