"Nissan" piegādājuši pirmos 32 bezizmešu taksometrus, kas tagad sāks darbu Tallinā, dāvājot rosīgās galvaspilsētas iedzīvotājiem klusu pārvietošanos un neradot kaitīgos izmešus. Pakalpojumu nodrošinās trīs taksometru parki – "Elektritakso", " Välk" un "ETakso".

Tallinas mērķis ir iegūt Eiropas "Zaļās" galvaspilsētas titulu 2018. gadā. Vēsturiski arī pati ideja par Eiropas "Zaļajām" galvaspilsētām ir dzimusi Tallinā 2006. gada maijā. Tituls ir 15 Eiropas pilsētu (Tallina, Helsinki, Rīga, Viļņa, Berlīne, Varšava, Madride, Ļubļana, Prāga, Vīne, Ķīle, Kotka, Dartforda, Tartu un Glāzgova) un Igaunijas Pilsētu asociācijas ierosināta iniciatīva, kas tā dēvēto "Tallinas Memorandu" iesniedza Eiropas Komisijā, aicinot izveidot titulu, kas atalgo pilsētas, kas kļūst par dabai draudzīgas pilsētas dzīves līderēm.

"Igaunijas galvaspilsētai šis ir vēsturisks mirklis. Nākotne ir pienākusi, un es esmu vairāk nekā priecīgs, redzot, ka Tallina pievienojas Tartu, Pērnavai un Kuresārei, ieviešot tādu taksometru autoparkus, kas ļaudīm dāvā iespēju pārvietoties bez trokšņa un kaitīgajiem izmešiem," norāda Marguss Miks, "Nissan Nordic Europe" Baltijas reģiona pārvaldnieks.

"Šie taksometri sniedz priekšrocības ne vien iedzīvotājiem, bet arī taksometru autovadītājiem un uzņēmumiem, jo "Leaf" nodrošina tik zemas ekspluatācijas izmaksas, kādas dāvāt spēj tikai elektromobiļi," uzskata Miks.

"Elektrisko taksometru parādīšanās mūsu pilsētas ielās ir svarīgs solis, lai uzlabotu pilsētvidi un dzīves kvalitāti," saka Tallinas mēra vietnieks Arvo Sarapū.

"Elektriskie automobiļi ir mūsu nākotne, agrāk vai vēlāk, bet elektrisko automobiļu revolūcija notiks. Kāpēc gan lai tā nesāktos jau tagad?" bilst "Välk" taksometru uzņēmuma valdes loceklis Henriks Haraks.

"Nissan Leaf" kā taksometri jau vairākus gadus tiek izmantoti tādās Igaunijas pilsētās kā Tartu, Pērnava un Kuresāre. Kad Igaunijas tirgū ienāca pirmie 100% elektriskie "Nissan Leaf", uzņēmums "Elektritakso", kas darbojās Tartu un ir elektrisko taksometru pionieris Igaunijā, nolēma nodibināt elektrisko taksometru biznesu.

Uz šo brīdi ar aptuveni 30 "Nissan Leaf" uzņēmuma autoparkā ir nobraukts jau vairāk nekā 1,7 miljons kilometru, un tiem nav bijušas nekādas nozīmīgas tehniskas problēmas, par ko parasti satraucas cilvēki, domājot par elektromobiļiem kā salīdzinoši jaunu un inovatīvu mobilitātes veidu. Klientu zvanu skaits liecina, ka iedzīvotāju vidū elektriskie taksometri un klusie braucieni ar tiem ir ļoti populāri.

Igaunijā, kuras ātro uzlādes staciju infrastruktūra ir visblīvākā visā Eiropā, iespēja uzlādēt elektromobiļus tiek nodrošināta ik pēc 40 - 60 km visā valsts teritorijā, nodrošinot garus braucienus pilnīgi bez izmešiem.

Gar valsts lielākajiem autoceļiem un pilsētās, kurās iedzīvotāju skaits pārsniedz 5000, jau ir izvietotas kopumā 165 ātrās uzlādes stacijas, un tas nozīmē, ka elektromobiļu īpašnieki bez raizēm par nākamo elektromobiļa uzlādi var ceļot ievērojamus attālumus, pie tam tas neaizņemt daudz laika, jo ar "CHAdeMO" tipa ātrās uzlādes lādētājiem elektromobili no 0% līdz 80% var uzlādēt nepilnu 30 minūšu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!